Nu inleder Region Västerbotten tester med 5G inom vården.
Bland annat teknik för att snabbt kunna skicka bilder från en olycksplats till ambulans och krisledning.
Testerna pågår under december och januari. I ett av testerna ska en drönare skicka video från en iscensatt olycka i Umeå till en ambulans, där testpersonal tar emot och tittar på filmen. Överföringen går via en mobil 5G-mast, som tillhandahålls av Telia.
I och med att 5G har högre hastighet, bättre tillgänglighet och kortare svarstider väntas bildkvaliteten förbättras avsevärt. Det gör att det från verksamhetens sida är lättare att läsa av viktiga parametrar i bilden.
– Från ambulanssjukvårdens sida ser vi positivt på möjligheterna med 5G. Att kunna skicka bilder från en olycksplats till bakre ledning ger större förståelse för omfattningen av olyckan och de beslut som har fattats på olycksplatsen, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården.
Mammografin först ut
Men först ut med 5G är mammografin. Där har man i början av december testat att skicka filer via 5G istället för som i nuläget via nätverkskabel. I och med att man inom mammografin undersöker många patienter på en och samma dag vill man på så sätt förhindra köbildning i systemet när filerna överförs.
Det här var också det första testet med 5G-teknik i Umeå överhuvudtaget sedan projektet Umeå 5G drog igång.
– De här testerna gör att vi inom Region Västerbotten kan utforska möjligheterna med den nya tekniken, hur vi kan använda den för att ge en mobil och nära vård i hela Västerbotten, säger Johannes Hörnberg, projektledare och verksamhetschef för IT inom Region Västerbotten.
Strålningsnivåer mäts
Strålningsfysiker finns på plats under 5G-testerna för att mäta strålningsnivåer. Det finns inga hälsorisker i samband med testerna, varken för personal eller personer som befinner sig i närheten.