Hem NYHETER Aktuellt smittläge covid-19: Stabilare samhällssmittspridning i Skåne

Aktuellt smittläge covid-19: Stabilare samhällssmittspridning i Skåne

Publicerat av: Redaktionen

Smittspridningen i Skåne har under den senaste veckan bromsat in en aning, men ännu registreras nya covid-19-fall varje dag från alla delar av Skåne.

Aktuellt smittläge covid-19: Stabilare samhällssmittspridning i Skåne 3Totalt sett har antalet fall minskat i alla åldersgrupper, men det är fortfarande åldersgruppen 19-49 år som är mest drabbad.

– I nuläget är det faktiskt bara en procent av alla som provtas som har covid-19. Övrigas symtom beror på något annat än covid-19, vanligen en annan virusinfektion. Så här en bit in på höstterminen är det ganska vanligt med olika typer av förkylningar. Men även här gäller det att stanna hemma tills dess att man känner sig pigg och tills symtomen har klingat av, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.

Covid-19 bland äldre ligger kvar på en låg nivå, likaså antalet smittade på särskilda boenden i kommunerna. Antalet inlagda med covid-19 på sjukhus minskar långsamt och i dagsläget vårdas elva patienter på sjukhus varav tre på intensivvårdsavdelning.

– Under veckan har vi kraftigt ökat tillgängligheten till egenprovtagning och hoppas att det ska korta väntetiderna för alla som behöver ta ett virustest. Våra nya provtagningsplatser dit man kör med egen bil är uppskattade och vi tittar nu på hur vi kan utöka dessa ytterligare, säger Eva Melander.

Det är viktigt att veta att provtagning görs för att identifiera personer som är sjuka i covid-19. Virustest (PCR) kan inte användas som ett test för att definiera att man tillfrisknat från covid-19 sjukdom och får inte heller utnyttjas i syfte att användas som friskintyg för verksamheter.

Aktuella siffror

På Lägesbild covid-19 i Skåne finns aktuella siffror över provtagningar, sjukdomsfall och sjukhusbeläggningar.

Råd till allmänheten

  • Håll avstånd till andra – helst två meter. Undvik större sammankomster, avstå från onödiga resor och undvik rusningstrafik
  • Tvätta händerna ofta, minst 30 sekunder med tvål och vatten.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Skydda dig om du är äldre eller riskgrupp. Stanna hemma, avstå från att träffa andra och be om hjälp.
  • Om du får förkylningssymtom – stanna hemma och beställ ett gratis självtest via 1177.se. Om du har covid-19 ska du stanna hemma minst sju dagar, inklusive två symtomfria dagar.
  • De flesta blir lindrigt sjuka och behöver inte kontakta vården. Följ egenvårdsråd på 1177.se. Där finns också ett självskattningstest för att bedöma dina symtom. Om du får mycket svårt att andas, ring 112.
  • Sök vård som vanligt om du blir sjuk eller skadar dig. Ring först din vårdcentral eller 1177.
  • Om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall eller en plötslig svår sjukdom ska du åka till en akutmottagning. Vid livshotande tillstånd, ring 112.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>