Patienter som söker vård på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset ska själva kunna skatta sin smärta via en app.
I slutet av oktober påbörjas en pilotstudie med syftet att göra patienterna mer delaktiga i sin vård och snabba upp diagnostik och mest lämplig smärtbehandling.
– Smärtbehandling är en utmaning, inte minst inom akutsjukvården, vilket delvis beror på att personalen inte alltid ställer frågan och inte får en komplett bild. Ökad patientdelaktighet, där patienten äger informationen, kan underlätta samtalet med sjuksköterska och läkare och leda till att patienten snabbare får en effektiv smärtlindring, säger Åsa Muntlin Athlin, docent och forskningsansvarig inom akutsjukvård och internmedicin på Akademiska sjukhuset.
Enligt Åsa Muntlin Athlin har de återkommande nationella patientenkäterna inom akutsjukvården visat att smärtlindring är ett område med stor förbättringspotential. Obligatoriska utbildningsmoment har tidigare varit en vanlig åtgärd, men nu vill man testa något nytt som gör att patienterna blir mer delaktiga i sin egen vård.
Piloten startar på vuxenakuten i slutet av oktober och beräknas pågå ett par veckor. Totalt kommer cirka 50 patienter att inkluderas. Via en app installerad i en smartphone eller Ipad kommer patienterna själva att uppskatta hur intensiv smärtan är, var den började och var den sitter etc.
Till en början är fokus akut smärta hos patienter som söker vård via akutmottagningen, men planen är att brännskadecentrum ska involveras och på sikt även smärtcentrum, då med fokus på kronisk smärta. Målet är att informationen ska vara tillgänglig via den elektroniska patientjournalen Cosmic och kunna synkas med annan information.
I utvecklandet av det tekniska systemet, där appen är en del, har såväl vårdpersonal inom akutsjukvården och representanter från flera patientföreningar ingått, bland andra Mag-tarmföreningen, Fibromyalgiförbundet och Ung Cancer. Detta för att säkra att tekniken passar olika patientgrupper och kan användas av både yngre och äldre. Systemet ska också kunna användas på olika språk och informationen kunna översättas tillbaka till svenska utan tolk. Tekniken kan även användas för att dokumentera och kommunicera andra symtom.