Äldre ska få snabbare akutsjukvård med ny screening
Hem NYHETER Äldre ska få snabbare akutsjukvård med ny screening

Äldre ska få snabbare akutsjukvård med ny screening

Publicerat av: Redaktionen

Äldre, sköra patienter som söker vård akut har ofta en komplex sjukdomsbild. Med ett nytt screeningverktyg ska de upptäckas och få vård snabbare.

Äldre ska få snabbare akutsjukvård med ny screening 1

Med ett nytt scrreningverktyg ska äldre, sköra patienter få vård snabbare på akuten vid Akademiska sjukhuset.

Under hösten har metoden testats i ett pilotprojekt på vuxenakuten vid Akademiska sjukhuset med positivt resultat. 2018 inleds flera studier där metoden ska utvärderas på Akademiska sjukhuset och Falu lasarett.

– Syftet med screeningen är att identifiera sköra äldre och därmed korta vårdtiden och förbättra omhändertagandet både på akutmottagningen och under vårdtiden på sjukhuset. Eftersom äldre patienter ofta har längre vårdtider är det viktigt att identifiera dem tidigt för att minska risken för onödiga komplikationer, säger Åsa Muntlin Athlin, docent, sjuksköterska och forskningsansvarig inom akutsjukvård och internmedicin, Akademiska sjukhuset.

Preliminära resultat av en pilotstudie under hösten på Akademiska tyder på att ämnet är mycket angeläget och att personalen är positiv till att använda verktyget.

Personer över 65 år står för cirka 35 procent av alla akutbesök i Sverige och ungefär hälften av patienterna läggs in för fortsatt utredning och vård. Vanliga orsaker till att man söker vård akut är hjärtbesvär och frakturer, men inte sällan har patienterna flera underliggande sjukdomar och medicinerar med flera olika läkemedel.

– Den komplexa sjukdomsbilden, ibland även demenssjukdom, gör att det ofta är svårt att identifiera äldre, sköra patienter. Därför välkomnas nya verktyg som stöd för personalen, förklarar Åsa.

Under nästa år inleds flera forskningsstudier på akutmottagningar vid Akademiska sjukhuset och Falu Lasarett, med fokus på tidig identifiering av sköra äldre. En studie handlar om att studera hur vanligt förekommande denna grupp är inom akutsjukvården, en annan är en så kallad interventionsstudie, där man utvärderar kvaliteten och utfallet av screeningverktyget FRESH (FRail Elderly Support reseracT). Studierna kommer att genomföras av en doktorand vid Centrum för Klinisk Forskning Dalarna (CKF) inom Landstinget Dalarna.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>