”Äldredräkt” gör studenter gamla och nytänkande
Hem NYHETER ”Äldredräkt” gör studenter gamla och nytänkande

”Äldredräkt” gör studenter gamla och nytänkande

Publicerat av: Redaktionen

Två dagar fyllda med föreläsningar, workshops – och en ”äldrehinderbana”. Detta står på programmet när ToY Imagine drar i gång.”Äldredräkt” gör studenter gamla och nytänkande 2

Ett blankpolerat golv förvandlas till en isbana. En trottoarkant blir ett farligt stup. När kroppen blir äldre, benen stelare och synfältet grumligare, kan den vardagliga turen till matbutiken förvandlas till ett tufft terränglopp.

Just detta ska de blivande sjuksköterskorna vid Högskolan Kristianstad få uppleva nästa vecka. Med hjälp av en så kallad ”äldredräkt”, bestående av otympliga skor, nedtyngande vikter och glasögon med begränsat synfält, ska de inom loppet av några sekunder åldras flera decennier. Utmaningen blir sedan att ta sig igenom en ”äldrehinderbana” med vardagliga utmaningar som hala golv och belamrade gångbanor.

Dräkten, som kallats GERT, är inköpt i samarbete mellan utbildningarna inom Omvårdnad och Mat och måltid. Den blir ett av inslagen under innovationsdagarna ToY Imagine* och ska, i kombination med föreläsningar och workshops, hjälpa studenterna att tänka i helt nya banor.

– Det har visserligen skett stora framsteg inom specialiserad medicin och teknik. Men vi vill istället rikta in oss på vardagsvården. Det räcker med att sitta i ett väntrum eller besöka sin mamma på ett äldreboende för att inse att man kör i gamla invanda fotspår och att mycket av utrustningen är kvar sedan 70-talet, säger innovationsrådgivare Johan Müllern-Aspegren.

I våras hölls de första innovationsdagarna för blivande sjuksköterskor, och responsen var över förväntan. I samband med det så kallade pitch-partyt presenterade studenterna en lång rad innovativa lösningar, som VIP-lounger för sjuksköterskor och anti-trycksårsdynor i väntrummet.

– Vi hoppas få minst lika många bra idéer denna gång. Men det viktigaste är att de får med sig modet att lyfta blicken och ifrågasätta. När andra tror att saker sitter i väggarna, så ska Kristianstadsyrrorna vara de som kommer med nya idéer, säger Johan Müllern-Aspegren.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>