Innovationskliniker utvecklar lösningar på vårdens utmaningar
Hem TEKNIK Innovationskliniker utvecklar lösningar på vårdens utmaningar

Innovationskliniker utvecklar lösningar på vårdens utmaningar

Publicerat av: Redaktionen

Västerbottens läns landsting etablerar nu Innovationskliniker, som ska utgöra en spjutspets inom vården för ny teknik och nya arbetssätt.

Innovationskliniker utvecklar lösningar på vårdens utmaningar 1

Innovationsklinikerna ska vara en spjutspets för systematisk test och implementering av såväl ny teknik som nya arbetssätt.

Innovationsklinikerna blir ett verktyg för att löpande och på ett systematiskt sätt utveckla, mäta, testa, implementera och följa upp innovationsarbete inom hälso- och sjukvården.

Behovet av utveckling och innovation finns i alla landstingets verksamheter, men det är inte realistiskt att engagera alla enheter i detta resurskrävande och samtidigt viktiga arbete. ’

Spjutspets för test

Därför ska Västerbottens läns landsting nu etablera s.k. Innovationskliniker, som kan vara en spjutspets för systematisk test och implementering av såväl ny teknik som nya arbetssätt, att ständigt ligga i framkant, samt möjliggöra en systematisk kunskapsöverföring.

Syftet är att fler landstingsenheter kan dra nytta av erfarenheterna som görs och mer effektivt implementera de validerade lösningarna.

Innovationsarbetet ska ske direkt i klinisk miljö, inte i något pilotprojekt ”på sidan om”, och utvecklas tillsammans med vårdpersonalen samt externa samarbetspartners i form av bolag, forskare eller andra aktörer.

– Vi vill öka möjligheten till test och implementering av ny teknik och nya arbetssätt, som bygger på verkliga behov i vårdverksamheten, säger landstingsdirektör Anders Sylvan.

Representerar vården

Västerbottens läns landsting avser att etablera totalt sju Innovationskliniker: tre kliniker på Norrlands universitetssjukhus, tre hälsocentraler vilka representerar tätort, glesbygd samt tätortsnära glesbygd, samt en tandvårdsklinik.

Innovationsklinikerna är utvalda utifrån att de dels representerar de olika delar som utgör landstingets vårdverksamhet, samt att personal och ledning på de utpekade klinikerna har ett uttalat engagemang för utvecklingsfrågor.

I ett första steg etableras de tre första Innovationsklinikerna: medicinsk akutvårdsavdelning, MAVA, vid Norrlands universitetssjukhus, Bjurholms hälsocentral samt Idun, Folktandvårdens nya cityklinik som har ambitionen att bli ”världens smartaste tandvårdsklinik” och öppnas i Umeå maj 2018.

Avgörande för framtiden

– Vi måste möta framtidens digitalisering och det kommer att kräva nya arbetssätt. Patienterna ska få den bästa vården med den modernaste tekniken, säger tandvårdsdirektör Per Tidehag.

Cecilia Mattsson, överläkare och verksamhetschef vid Medicincentrum på Nus, som inkluderar MAVA, delar den bilden.

– I det långa loppet är det avgörande för verksamheten att vi ändrar på arbetssätt för att klara verksamheten. Det skulle öka patientsäkerheten och även bidra till klinisk forskning, vilket skapar förutsättningar för att vi ska fortsätta vara en universitetssjukvårdsenhet.

Inom ramen för innovationsarbetet hoppas MAVA kunna utveckla både digitalt stöd och nya arbetssätt för sitt arbete med svårt sjuka patienter – och ser redan att satsningen gjort skillnad.

– För oss betyder det mycket att bli innovationsklinik, vi har redan märkt av en betydande förändring på avdelningen. Stämningen är mer positiv, vi har mer sökande och personalen kommer med nya idéer – det har lösgjort energi att se att man ”blir satsad av på”, säger Cecilia Mattsson.

Läs mer om Västerbotten som innovationsmotor

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>