Allmänhetens givande ökade under pandemiåret – men företagens bidrag minskar
Hem UNDERSÖKNING Allmänhetens givande ökade under pandemiåret – men företagens bidrag minskar

Allmänhetens givande ökade under pandemiåret – men företagens bidrag minskar

Publicerat av: Redaktionen

Idag lanseras Giva Sveriges årliga rapport om gåvor och bidrag från allmänheten, företag och organisationer.

Den visar att det befarade intäktstappet till ideella organisationer på grund av pandemin räddas av allmänhetens givande. Totalt samlades 9,2 miljarder in 2020; en ökning med 2,1 procent.

Rapporten ”Givandet i siffror 2020” visar att människor haft en stor vilja att bidra under pandemin. Allmänhetens givande ökade med totalt 4,4 procent jämfört med 2019. Och utvecklingen är stabilt uppåtgående; sedan 2013 har allmänhetens totala givande ökat med 49 procent.

– Den nedgång i givande som vi såg under pandemins första månader har vänt till en ökning sett till helåret 2020. Organisationerna har lyckats nå både gamla och nya givare, och allmänheten har svarat med ett stort engagemang och en vilja att bidra under pandemiåret, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare på Giva Sverige.

En undersökning från Novus som finns med i rapporten visar att sex av tio svenskar har skänkt pengar de senaste sex månaderna och att drygt hälften (53%) av de som skänker pengar till en ideell organisation gör det varje månad. Undersökningen visar även att Swish fortsätter att öka i popularitet som betalmetod för gåvor; 53 procent av allmänheten föredrar att ge via Swish.

Skattereduktion för gåvor har haft betydelse
2020 var det första helåret som skattereduktionen för gåvor till organisationer som arbetar med social hjälpverksamhet och forskning kunde utnyttjas. 3 av 4 organisationer som har kommunicerat möjligheten till skattereduktion till sina givare uppger att de ser en ökning i gåvor från allmänheten under 2020.

– Skattereduktionen för gåvor som incitament för att öka engagemanget för ideella organisationer verkar fungera väl, men långt ifrån alla organisationer kan ta del av det med dagens utformning. Alla allmännyttiga ändamål, exempelvis även barn och unga eller natur och miljö, bör omfattas för att skattereduktionen ska kunna bidra till ett starkare civilsamhälle, säger Charlotte Rydh.

Minskade intäkter från företag
Företagens gåvor och bidrag till ideell sektor har legat på omkring 1 miljard kronor sedan 2013. 2020 sker dock en nedgång i intäkter från näringslivet, då företagens gåvor och bidrag minskar 12 procent jämfört med 2019. Det är framför allt de största organisationerna som står för nedgången. I övrigt är företagens bidrag stabila, eller till och med ökande.

– Att intäkterna från företags gåvor och bidrag totalt skulle minska under 2020 var väntat då många företag har drabbats hårt av pandemin och behövt minska sina åtaganden snabbt. Samtidigt vittnar organisationer om att det parallellt har uppstått ett ökat engagemang från de företag som har haft möjlighet att gå in i nya samarbeten eller stödja organisationer, vilket är glädjande, säger Charlotte Rydh.

Ur rapporten Givandet i siffror 2020:

  • 9,2 miljarder kronor. Så mycket samlade Giva Sveriges medlemmar in i gåvor och bidrag under 2020. Det är en ökning med 2,1 % jämfört med 2019.
  • Årets ökning förklaras framför allt gåvor från allmänheten, som ökade med 4,4 procent jämfört med 2019.
  • Under 2020 stod allmänheten för 68 procent av alla gåvor och bidrag. Företag stod för 9 procent, andra organisationer för 14 procent och Postkodlotteriet för 9 procent.
  • Sett över en tioårsperiod har intäkterna från gåvor, bidrag och samarbeten fördubblats, från 4,6 miljarder kronor 2010 till 9,2 miljarder kronor 2020.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>