Anders Sylvan blir senior rådgivare för Nationella läkemedelslistan
Hem NYHETER Anders Sylvan blir senior rådgivare för Nationella läkemedelslistan

Anders Sylvan blir senior rådgivare för Nationella läkemedelslistan

Publicerat av: Redaktionen

Läkaren Anders Sylvan är ny senior rådgivare i programmet för Nationella läkemedelslistan på eHälsomyndigheten.

Anders Sylvan blir senior rådgivare för Nationella läkemedelslistan 2Anders Sylvan är kirurg och har lång erfarenhet från ledande befattningar i vården. Med sin kunskap om hela e-hälsodomänen blir Anders ett värdefullt stöd i arbetet med Nationella läkemedelslistan.

Åren 2013 till 2018 var Anders Sylvan landstingsdirektör i Region Västerbotten och innan dess bland annat verksamhetschef på Kirurgcentrum i Umeå. I dag är han engagerad i Skandionkliniken i Uppsala, ett center för protonstrålning som drivs tillsammans av sju regioner.

– Med sin bakgrund som läkare och chef tillför Anders kunskap om vad som verkligen fungerar i hälso- och sjukvården. Han har också ett brett kontaktnät i vårdsverige och blir en viktig länk till vård och apotek i arbetet med att bygga upp Nationella läkemedelslistan, säger Janna Valik, generaldirektör på eHälsomyndigheten.

Om Nationella läkemedelslistan

I juni 2018 beslutade riksdagen om lagen om Nationell läkemedelslista. Därefter fick eHälsomyndigheten i uppdrag av regeringen att utveckla Nationella läkemedelslistan.

Nationella läkemedelslistan blir en rikstäckande informationskälla som ska ge vården, omsorgen, apoteken och patienten själv tillgång till samma information om patientens förskrivna och uthämtade läkemedel och andra varor. Nationella läkemedelslistan ersätter dagens Receptregister och Läkemedelsförteckningen.

Sedan september 2018 är Magnus Åsén programledare för Nationella läkemedelslistan på eHälsomyndigheten.

Den nya lagen om Nationella läkemedelslistan börjar gälla den 1 juni 2020. Då ska eHälsomyndigheten vara klar med den tekniska lösningen och det ska vara möjligt för vård och apotek att ansluta sig. Två år senare, den 1 juni 2022, ska samtliga vård- och apoteksaktörer ha anslutit sina system till Nationella läkemedelslistan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>