”Andningsträning är en av de mest kostnadseffektiva hälsoinsatserna vid postcovid”
Hem COVID-19 ”Andningsträning är en av de mest kostnadseffektiva hälsoinsatserna vid postcovid” säger Anssi Sovijärvi

”Andningsträning är en av de mest kostnadseffektiva hälsoinsatserna vid postcovid” säger Anssi Sovijärvi

Publicerat av: Redaktionen

WHO uppskattar att omkring 10 procent av populationen drabbas av postcovid.

De vanligaste besvären är trötthet eller besvär med andningen.

Enligt FIRS (The Forum of International Respiratory Societies) är andningsträning bland de mest kostnadseffektiva hälsoinsatserna vid postcovid. Annika Johansson från Stockholm, fick postcovid och vill med sin erfarenhet av tidigare andningsbesvär, visa andra att det finns hopp och en väg framåt efter postcovid. Genom andningsträning och fysioterapi blev hon frisk efter några veckor.

Annika Johansson fick postcovid med andningsbesvär efter sin sjukdom i covid-19. Hon började då andningsträna med ett andningsverktyg, WellO2. Med hjälp av fysioterapi och andningsträning försvann hennes besvär efter ett par veckor. Hon vill med sin berättelse visa andra som har postcovid att det finns hopp och att det finns en väg framåt.

– Andningsträning kan lindra besvären hos patienter med Covid-19 och vid long covid, säger Anssi Sovijärvi, professor emeritus i klinisk fysiologi. Det är inte lika effektivt att andningsträna genom enbart konditionsträning. Det är effektivare att träna med ett andningsverktyg som har både motståndsandning och ånginandning. Då tränas även diafragman, bröstkorgens muskler och slemhinnor i luftvägarna. Ånginandning gör att det blir lättare att bli av med slem som samlats i luftvägarna och som binder orenheter från andningsluften. Andningsträning fungerar bra i förebyggande syfte mot Covid-19. Andningsträningen kan förkorta återhämtningstiden efter akut COVID-19, säger Anssi Sovijärvi.

Enligt specialistforumet ”The Forum of International Respiratory Societies (FIRS) med över 100 000 professionella specialister inom andningshälsa, är andningsträning vid postcovid bland de viktigaste och mest kostnadseffektiva hälsoinsatser som finns tillgängliga idag. FIRS ger råd och sätter standard för andra specialister och vårdgivare inom primärvården runtom i världen. Enligt FIRS fungerar andningsträning förebyggande vid covid-19, eftersom friska lungor kan stå emot Covid bättre. Dessutom hjälper andningsträning vid postcovid och andra kroniska lungsjukdomar t ex astma, KOL. För dessa sjukdomar är andningshälsa av högsta prioritet. Förebyggande träning och andningsträning vid postcovid är bland de viktigaste och mest kostnadseffektiva hälsoinsatser som finns tillgängliga, enligt FIRS.

”Andningsträning är en av de mest kostnadseffektiva hälsoinsatserna vid postcovid”

Andningsträning fungerar bra i förebyggande syfte mot Covid-19. Andningsträningen kan förkorta återhämtningstiden efter akut Covid och long covid, säger Anssi Sovijärvi, professor emeritus i klinisk fysiologi

Med hjälp av andningsverktyget WellO2 med motståndsandning och ånginandning, tränar man upp sina andningsmuskler och det blir lättare att djupandas. Genom den varma vattenångan blir slemmet i slemhinnorna mer flytande. Det blir lättare att bli av med slem som samlats i luftvägarna och som binder orenheter som mikrober och andra partiklar från andningsluften.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>