Banbrytande forskning – utvecklingen av närsynthet kan minskas med 60 procent
Hem NYHETERFORSKNING Banbrytande forskning – utvecklingen av närsynthet kan minskas med 60 procent med hjälp av ett nytt slags glas

Banbrytande forskning – utvecklingen av närsynthet kan minskas med 60 procent med hjälp av ett nytt slags glas

Publicerat av: Redaktionen

Allt fler drabbas av ögonproblem.

Enligt Världshälsoorganisationen kommer varannan person att vara närsynt år 2050.

Banbrytande forskning – utvecklingen av närsynthet kan minskas med 60 procentNu visar färska studier att det går att minska utvecklingen av närsynthet med 60 procent med hjälp av ett nytt slags glas.

Förekomsten av myopi (närsynthet) förväntas öka väsentligt under de kommande åren, framför allt hos barn. För att komma till rätta med problemen har en grupp forskare undersökt om man kan korrigera myopi och dess utveckling med hjälp av speciella glasögonglas. Nu visar resultat från Hong Kong Polytechnic University att det är möjligt.

  • Efter kliniska studier visade sig glaset ha en stor positiv effekt mot närsynthet. Med rätt behandling går det att minska utvecklingen av närsynthet med 60 procent och för var femte person går det att stoppa utvecklingen helt. Resultatet är helt banbrytande och är en livsförbättring för alla barn med risk för allvarliga synfel, säger Mats Solman, Nordenchef på HOYA som utvecklat glasen.
  • Ett skäl till att allt fler barn blir närsynta är att vi spenderar alldeles för lite tid utomhus. Dessutom håller vi mobilerna på mycket kortare avstånd vilket gör att ögat måste spänna sig mer och det påverkar det växande barnögat. Synproblemen kan vara svåra att upptäcka och därför är det viktigt att föräldrar och skolor genomför regelbundna ögonundersökningar på barn redan vid ung ålder så att deras synfel upptäcks och behandlas i tid, säger Johan Grönvall, optiker och styrelseordförande på Synologen.
Ögonproblem drabbar barnen

Extra besvärligt är det för barnen som drabbas av problem med ögonen. Detta då barn idag från tidig ålder är mycket inomhus och gör aktiviteter där de tittar på nära håll, som att surfa på plattor eller spela dataspel. Ögonproblem påverkar barnen genom att de blir trötta och kan få svårare i skolan. Den som drabbas av närsynthet löper betydligt högre risk att råka ut för framtida ögonsjukdomar som grå och grön starr och näthinneavlossning.

Så fungerar behandlingen

Närsynthet förvärras vanligtvis under barnets uppväxt och en anledning är att de perifera ljusstrålarna påverkar det växande ögat så att närsyntheten förvärras succesivt. Med behandlingsglaset skärmas dessa ljusstrålar av vilket gör att utvecklingen av närsynthet minskas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>