Ansträngt läge på akutmottagningen
Hem NYHETER Ansträngt läge på akutmottagningen

Ansträngt läge på akutmottagningen

Publicerat av: Redaktionen

Den 17 augusti lämnade Vårdförbundet in en anmälan om arbetsmiljöåtgärder med stöd av Arbetsmiljölagen, 6 kap 6a §, till Arbetsmiljöverket.

Ansträngt läge på akutmottagningen 1

I sommar har akutmottagningen fått ta emot betydligt fler svårt sjuka patienter som behöver mer omvårdnad, utredas mer och ofta behöver en vårdplats. Det, i kombination med underbemanning, är en del av orsaken till den ansträngda situationen.

– Vi delar den bild som medarbetarna vittnar om. Att förbättra arbetsmiljön på akutmottagningen är den enskilt viktigaste frågan nu, säger VD Yvonne Haglund Åkerlind.

Under torsdagen träffade de fackliga ombuden och cheferna på akuten sjukhusledningen för att diskutera vilka åtgärder som kan genomföras både på kort och på lång sikt för att förbättra arbetsmiljön.

– Vi har en bra och konstruktiv dialog med de fackliga företrädarna och igår lämnade cheferna för akutmottagningen över en handlingsplan med åtgärder som ska kompletteras och vara klar på tisdag den 21/8, berättar Yvonne Haglund Åkerlind.

– Vi kommer att genomföra handlingsplanen skyndsamt och sjukhusledningen arbetar intensivt med omedelbara åtgärder för att förbättra läget.

Bemanna upp på akuten

Exempel på akuta åtgärder i handlingsplanen är att så fort som möjligt bemanna upp på akuten så att medarbetarna slipper arbeta dubbla pass och även har möjlighet till lunchrast.

– Det gör vi bland genom att förstärka resurserna från vårt interna bemanningscentrum, utöka avtalen med extern personal som kan erbjuda hög kompetens och intensifiera våra rekryteringsinsatser. Vi kommer även att tillsätta fler undersköterskor som kan ta en stor andel av den basala omvårdnaden av patienter.

Utöver det kommer sjukhuset att se över löneutvecklingen för sjuksköterskor och koppla den till kompetens via ett standardiserat system. Vi kommer även att fokusera på att skapa mer hälsosamma scheman, generellt.

Vad händer nu?

Rent formellt händer nu följande: Arbetsmiljöverket kontaktar Danderyds sjukhus och det mest sannolika är att de vill komma på en inspektion, alternativt begär de in uppgifter från sjukhuset. Efter inspektionen kan de återkomma med krav på att sjukhuset vidtar vissa specifika åtgärder.

– Vi har tidigarelagt ett möte där hela sjukhusledningen samlas för att se över situationen på sjukhuset, och vilka åtgärder man kan göra snabbt. Vi har under hela sommaren haft ett gott samarbete mellan klinikerna som stöttat varandra med vårdplatser och medarbetare, och det samarbetet fortsätter.

Under helgen kommer ambulanser som kommer från Solna och Sundbyberg att styras om från Danderyds sjukhus till Karolinska sjukhuset i Solna på grund av det ansträngda läget.

När handlingsplanen är kompletterad och klar kommer den att finnas här som en länk.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>