Antalet personer i akut hemlöshet minskar i Stockholm
Hem NYHETER Antalet personer i akut hemlöshet minskar i Stockholm

Antalet personer i akut hemlöshet minskar i Stockholm

Publicerat av: Redaktionen

Stockholms stad gör vartannat år en kartläggning av personer i hemlöshet.

Antalet personer i akut hemlöshet minskar i Stockholm

Jan Jönsson

Den ger en ögonblicksbild av alla som saknar stadigvarande bostad och som är i kontakt med socialtjänsten eller frivilligorganisationer under ett visst dygn.

Antalet hemlösa i Stockholms stad har minskat med 60 personer de senaste åren, från 2.439 personer 2018 till 2.379 personer 2020.

Antalet personer som lever i akut hemlöshet – alltså som sover utomhus/i gatumiljö – har minskat med 49 personer, från 163 personer 2018 till 114 personer 2020.

– Att sova utomhus innebär en enorm utsatthet och därför är jag väldigt glad att antalet personer som lever i akut hemlöshet har minskat med 30 procent, säger Jan Jönsson, socialborgarråd (L) i en kommentar till den nya kartläggningen.

Liberalerna och den grönblå majoriteten har under mandatperioden utökat antalet uppsökare som jobbar ute i gatumiljö, bland annat på centralstationen, för att slussa vidare personer så att de får stöd och hjälp. Vår äldrelots har varit viktig för att snabbt få äldre i hemlöshet till stabila bostadsformer. Dessutom har vi utökat Bostad först-modellen med 50 nya lägenheter årligen.

– Vi har växlat upp vårt arbete för att ge mer och bättre stöd till människor som lever i hemlöshet. Men jag är självklart inte nöjd utan jag kommer fortsätta arbetet för att ingen ska behöva vara hemlös i Stockholm, säger Jan Jönsson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>