Hem NYHETER Användningen av AI i svensk sjukvård accelereras genom nytt starkt samarbete

Användningen av AI i svensk sjukvård accelereras genom nytt starkt samarbete

Publicerat av: Redaktionen

AI Innovation of Sweden och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) etablerar en ny innovationsmiljö för en mer informationsdriven, individanpassad och skalbar sjukvård genom AI-tillämpning.

Användningen av AI i svensk sjukvård accelereras genom nytt starkt samarbete 3Det sker i tätt samarbete med offentliga, privata och akademiska parter.

Svensk hälso- och sjukvård står inför stora utmaningar som inte kan lösas enbart med mer resurser eller av enskilda aktörer. Hur vi använder data och information i vården kommer spela en viktig roll för en säkrare och effektivare vård. Det kräver både nya arbetssätt och mer samarbete.

– Den här satsningen tror vi på allvar kommer kunna accelerera tillämpningen av AI i Svensk sjukvård och ge resultat på systemnivå såväl som för enskilda patienter. Några exempel är att skapa bättre förutsättningar för precisionsmedicin, förebyggande vård och uppföljning, samt avancerade analyser för att optimera vårdflöden och planering.

– I detta ser vi fram emot nya typer av samarbeten med både industri och akademi, säger Johanna Bergman, projektledare på AI Innovation of Sweden.

Etableringen finansieras med 10 miljoner kronor per år, varav fem miljoner kommer från Vinnova via programmet för visionsdriven hälsa och lika mycket från projektets deltagare. I innovationsmiljön kan regioner och vårdgivare som ligger långt fram inom AI lyfta sitt eget arbete ytterligare ett steg, dela med sig av erfarenheter samt skapa förutsättningar för att implementera lösningar hos andra aktörer.

– I Sverige är vi erkänt innovativa och bra på att samverka över organisationsgränser. Det här initiativet för visionsdriven hälsa, kan bidra till att vi blir ännu bättre på att använda AI och hälsodata för att stärka kvalitet i och tillgänglighet till hälso- och sjukvård, säger Louise Callenberg, sektionschef digital samverkan och förnyelse på SKL.

Region Halland och Högskolan i Halmstad ligger långt fram inom informationsdriven vård, vilket också har väckt nationellt och internationellt intresse.

Genom innovationsmiljön sprids Hallands erfarenheter och lösningar till Karolinska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Region Örebro Län, parallellt med att nya ledande initiativ identifieras och lyfts fram.

– Möjligheten att bygga en sammanhållen, säker och effektiv vård ökar dramatiskt när man nyttiggör all den information som ständigt genereras. Genom att tillämpa de modernaste verktygen når vi nya insikter kring hur vi kan utveckla vården. Jag kallar det informationsdriven vård där fakta ligger till grund för våra värderingar, säger Markus Lingman, överläkare och utvecklingsstrateg Region Halland.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>