Apoteket och Doktor 24 erbjuder möjligheten att förnya recept på apotek i hela landet
Hem NYHETER Apoteket och Doktor 24 erbjuder möjligheten att förnya recept på apotek i hela landet

Apoteket och Doktor 24 erbjuder möjligheten att förnya recept på apotek i hela landet

Publicerat av: Redaktionen

För att kunna hjälpa kunder som behöver läkemedel men saknar giltigt recept har Apoteket och Doktor 24 testat en tjänst för att förnya recept på apotek.

Apoteket och Doktor 24 erbjuder möjligheten att förnya recept på apotek i hela landetMöjligheten att snabbt kunna få sitt recept förnyat av läkare har varit mycket uppskattad av kunderna och nu börjar tjänsten införas på samtliga 394 apotek.

– Med den nya tjänsten för direkt kontakt med läkare kan vi hjälpa kunden att slippa ett ofrivilligt uppehåll i sin läkemedelsbehandling. Vi har testat tjänsten på flera apotek sedan i höstas och den har tagits emot mycket väl av våra kunder, säger Louise Skalin, chefsfarmaceut på Apoteket.

För de flesta människor är det viktigt med kontinuitet i läkemedelsanvändningen för att få bästa möjliga effekt av behandlingen. Men det händer varje dag att kunder på apotek inte kan hämta ut sina läkemedel för att receptet gått ut eller för att det inte finns fler uttag kvar att göra.

Tjänsten fungerar så att en kund vars recept gått ut får ett sms med en länk av Apotekets medarbetare och med hjälp av den kan de kontakta en läkare hos Doktor 24. Läkaren gör en kontroll i nationella patientdatabaser och bedömer möjligheten att förnya receptet. Kunden kan sedan i många fall få med sig sina läkemedel hem och fortsätta sin behandling.

Möjligheten till förnyelse av recept på apotek med Doktor 24 ersätter inte ordinarie kontakt med förskrivande läkare utan är främst avsett för akuta behov. Tjänsten har också flera restriktioner. Den gäller inte narkotiska preparat eller andra beroendeframkallande läkemedel. Receptförnyelse kan inte heller göras upprepade gånger utan kontakt med ordinarie förskrivande läkare.

Tjänsten har testats på 14 apotek under hösten och utvärderats för att säkra processer och rutiner. Nu kommer den successivt att lanseras över hela landet. Målet är att alla 394 apotek ska kunna erbjuda tjänsten från och med april.

– Vårt samarbete med Apoteket är en viktig milstolpe i vår strävan att bygga patientnära och tillgänglig vård i hela Sverige. Det är tydligt att tjänsten fyller en viktig funktion och att vi på ett mycket konkret sätt underlättar vardagen och hjälper människor som annars inte kunnat hämta ut sina, ibland livsviktiga, läkemedel, säger Tobias Perdahl, specialist i internmedicin och medicinsk chef på Doktor24.

Samarbetet mellan Apoteket och Doktor24 grundar sig i en gemensam syn på att både digitala vårdgivare och apotek har en viktig roll att spela som komplement och avlastning till den traditionella hälso- och sjukvården. Nyckeln är att bedöma vårdbehovet i det enskilda fallet. Ibland krävs en fysisk undersökning av en läkare på en vårdcentral eller akutmottagning, i vissa ärenden passar ett digitalt läkarbesök och i andra fall kan kunden vårda sig själv med hjälp av rådgivning och produkter från ett apotek.

Apotekets ambition är att samarbeta med olika digitala vårdgivare, både privata och offentligt drivna, för att göra det enkelt för människor att få hjälp med sin läkemedelsbehandling.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>