Apoteket prioriterar riskgrupper för influensavaccination
Hem NYHETER Apoteket prioriterar riskgrupper för influensavaccination

Apoteket prioriterar riskgrupper för influensavaccination

Publicerat av: Redaktionen

Apoteket erbjuder vaccinationer mot bland annat influensa på 31 orter i landet.

Apoteket prioriterar riskgrupper för influensavaccination 2Eftersom det är risk för brist på influensavaccin har Apoteket beslutat att följa Folkhälsomyndighetens rekommendation att prioritera riskgrupper för vaccination mot årets influensa.

– Vaccinationerna är viktiga för folkhälsan. Människor i riskgrupperna löper högre risk att bli allvarligt sjuka eller få andra komplikationer av influensan och därför kommer vi att prioritera dessa för de doser vaccin vi har tillgång till, säger Caroline Pettersson ansvarig för Sortiment på Apoteket.

Beslutet har tagits gemensamt av Apoteket och samarbetspartnern Adxto Care vars sjuksköterskor utför vaccinationerna på apoteken. Beslutet gäller samtliga 45 apotek som erbjuder vaccinationer.

I Stockholms läns landsting och i Region Uppsala har Adxto Care har avtal med landstingen om kostnadsfri vaccination för riskgrupper.

– Vi beredda att samarbeta med fler landsting så att vaccinationerna kan bli kostnadsfria även för människor i riskgrupper där. Tills vi har avtal kommer kunder i riskgrupperna i dessa landsting att behöva betala för vaccinationerna, säger Caroline Pettersson.

Apotekets ambition inför årets influensasäsong var att kunna erbjuda både riskgrupper och andra kunder influensavaccin.

– Vi hoppas på förståelse för beslutet att prioritera riskgrupperna före andra kunder som tänkt vaccinera sig mot influensan hos oss, säger Caroline Pettersson.

Apoteket är den vaccinationsaktör som finns på flest orter i landet och erbjuder även andra vaccinationer, till exempel inför resor samt mot bältros och TBE.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>