Appen som ger äldre en självständig vardag
Hem NYHETER Appen som ger äldre en självständig vardag

Appen som ger äldre en självständig vardag

Publicerat av: Redaktionen

Kalender, karta och kontakter – med bara några få knapptyck.

Appen som ger äldre en självständig vardag 1

Studenterna Paulina Wittich, Hannah Kern, Abdulrahman Alassadi och Fatih Sayilir hoppas att EldHelp ska minska oron inför ålderdomen.

Fyra datastudenter från Högskolan Kristianstad har nu utvecklat allt-i-ett-appen EldHelp, som ska stödja och underlätta i seniorernas vardag.

Hur mår du i dag? Frågan dyker upp på mobilskärmen, och genom att välja en glad symbol visar användaren att allt är okej. Det uppmuntrande svaret kommer snabbt: Så bra!

Om användaren däremot trycker på en ledsen symbol dyker kontaktuppgifter upp till närmast anhörig, eller larmnummer, upp.

Denna dagliga lägesrapport är en av många funktioner i appen EldHelp, som utvecklats av fyra studenter på kursen Software Engineering. Idén väcktes i samband med ToY Imagine i slutet av mars, då datavetare och sjuksköterskor möttes för att diskutera innovationer inom vården. Gruppen började prata om de demografiska förändringarna i samhället.

– Allt fler människor blir allt äldre, och många känner sig också ensamma och samtidigt osjälvständiga. Appen är ett sätt att ge dem självständigheten tillbaka, konstaterar Paulina Wittich.

Efter att ha läst en rad vetenskapliga artiklar och studier om äldre människors behov, började studenterna med att utforma en enkel kontaktlista. Genom denna kan användaren med ett knapptryck ringa familjemedlemmar eller nödnummer. Därefter tillkom medicinkalendern, som påminner användaren att ta rätt medicin vid rätt tidpunkt.

Efterhand har allt fler funktioner lagts till. En enkel almanacka visar vad som händer dag för dag, och om användaren skulle ge sig ut och gå vilse kan en digital karta enkelt visa vägen hem.

– Man kan säga att appen är allt-i-ett, sammanfattar Abdulrahman Alassadi.

I början funderade gruppen mycket över om de äldre verkligen kan ta till sig denna teknik.

– Men vi har tagit del av studier som visar att dagens seniorer har ofta inga problem att hantera smartphones. Min mormor, som är 70 år, har testat den och tycker att den funkar jättebra, säger Hannah Kern.

Nästa steg är att möjliggöra för läkare att skicka direktinformation om recept och läkemedel till användarens mobil.

– Det sparar mycket tid. Jag har en äldre släkting som haft hälsoproblem, och som fått gå åtskilliga turer mellan läkare och apotek innan det blivit rätt. Det hade varit mycket enklare om läkaren hade skickat all information direkt via appen, säger Fatih Sayilir.

Med få moment, tydliga symboler och stor text kommer de äldre kunna hantera appen. En förhoppning är att också kunna erbjuda en röstfunktion som kan läsa upp skriven text.

Studenterna konstaterar att mycket arbete återstår, och att nya idéer dyker upp efterhand. Nästa termin har delar av gruppen möjlighet att fortsätta utveckla appen.

Marijana Teljega, som är lärare i kursen Software Engineering, har följt deras arbete på nära håll.

– Det har varit en intressant process, att se appen växa fram. Jag tror definitivt att den kan komma till nytta framöver

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>