Tietos AI-drivna plattform för vårdsektorn först i Norden med CE-certifiering
Hem NYHETER Tietos AI-drivna plattform för vårdsektorn först i Norden med CE-certifiering

Tietos AI-drivna plattform för vårdsektorn först i Norden med CE-certifiering

Publicerat av: Redaktionen

Tieto Intelligent Wellbeing är den första AI- och big data-plattformen i Norden som blir CE-certifierad för medicintekniska produkter.

Tietos AI-drivna plattform för vårdsektorn först i Norden med CE-certifiering 1

Matti Ristimäki

Certifieringen betyder att produkten uppfyller kraven i de EU-direktiv som reglerar området, vilket gör att den nu kan användas även för daglig klinisk vård av patienter.

Lösningen gör organisationer mer datadrivna när det gäller medicinsk forskning, grundläggande och specialiserad hälso- och sjukvård samt socialtjänst.

– CE-certifieringen är ännu ett kvitto på hur vår datadrivna lösning kan bidra till ökat välbefinnande och minskade kostnader inom hälso- och välfärdssektorn. Vår utgångspunkt har varit att tillgodose olika behov, från medicinsk forskning hela vägen till klinisk vård, säger Matti Ristimäki, chef för hälso- och välfärdssektorn inom Tietos enhet för datadrivna affärer.

I takt med en åldrande befolkning och växande vårdbehov så ökar även behovet av AI-baserade verktyg i verksamheterna. Genom automatiserad insamling och analys av hälsorelaterad data kan vårdpersonal få hjälp att identifiera sjukdomar och erbjuda mer individualiserad och högkvalitativ patientvård.

Med Tieto Intelligent Wellbeing går det att samla data från flera olika informationssystem på ett ställe, strukturera öppen textdata och använda maskininlärning för att genomföra avancerade vårdanalyser. CE-certifieringen möjliggör bland annat för vårdpersonal att arbeta med AI-baserade insikter för identifiering av sällsynta sjukdomar med hjälp av plattformen.

– Den nordiska hälso- och vårdsektorn är i en extremt bra bra position för att använda data och AI. Till exempel digitaliseras nu 100 procent av alla medicinska journaler i Finland, vilket utgör en enorm omedelbar möjlighet att använda AI för att förbättra vården, säger Matti Ristimäki.

Helsingfors sjukvårdsdistrikt använder AI för att identifiera patienter i riskzonen

Sjukvårdsdistriktet i Helsingfors och Nyland (HUS) är en av Europas största specialiserade vårdorganisationer och ligger långt fram när det kommer till att utnyttja hälsodata för att förbättra patientvård och medicinsk forskning. Tieto och HUS har i partnerskap byggt upp och implementerat HUS Data Lake, som drivs av Tieto Intelligent Wellbeing, för att samla in information från flera olika databaser och erbjuda olika lösningar för verksamheten, bland annat för forskningsändamål. Med CE-certifieringen kan HUS nu utöka användningen även till klinisk vård.

– Genom att använda de massiva sjukvårdsdatabaserna kan vi skapa algoritmer som identifierar patienter som befinner sig i riskzonen för olika potentiella sjukdomar, och vi kan även förutspå eventuella epidemier. Tillämpningar av lösningen kommer att göra behandlingarna mer framgångsrika, samtidigt som de levererar allt mer högkvalitativ individanpassad vård, säger Visa Honkanen, chef för strategisk utveckling vid HUS.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>