Vi behöver utmana begreppet överansträngning och fokusera på ”underåterhämtning”, vilket ställer krav på mer proaktivitet hos alla människor som vill leva ett bra liv både hemma och på jobbet.
Nu kan vi komma ikapp med hjälp av boken Ett bra liv är inte bekvämt – en bok om mental styrketräning. Nu släpps den även som e-bok för att nå ut till fler företag och individer som vill bli mer proaktiva och uppnå en hållbar livsstil.
Sverige är osjukast i världen!
Vi ser en skenbar paradox i Sverige idag. Trots att vi hör till de osjukaste länderna på planeten mår vi inte bra. Vårt språkbruk lurar oss att tro att när vi mår dåligt är vi sjuka. Men faktum är att vi svenskar är väldigt osjuka. Det vi däremot är, är ofriska (=otillräckligt friska för att kunna må bra). Den moderna “epidemin” av psykisk ohälsa beror inte på någon ökning av psykiatriska sjukdomar (patologisk ohälsa) utan framkallas av funktionell psykisk ohälsa.
Orsaken till den formen av ohälsa är inte att vi utsätts för överskott av skadlig påverkan (patogena mekanismer) utan att många lider brist på ett antal påverkansfaktorer som är nödvändiga för att hjärnan och själen ska kunna fungera på ett friskt sätt.
– De vanligaste bristfaktorerna är tillit och ro, vilket beror på intolerans för ovisshet (=abnormt kontrollbehov) respektive svårigheter att komma till ro, oförmåga att slappna av, brist på avkoppling och omväxling,, förklarar Clas Malmström.
Överansträngning eller underåterhämtning?
Det är inte överansträngning som orsakar psykisk utmattning (“utbrändhet”) utan “underåterhämtning”. Bara för att man inte arbetar är det inte automatiskt så att man vilar med kvalitet och återhämtar sig.. För att batteriladdning verkligen ska ske måste man först försätta sig i ett harmoniskt, rofyllt, närvarande sinnestillstånd och det kan ingen annan göra åt en, man måste själv styra sina tankar och känslor.
– “Mental hygien” har blivit en brist-kompetens! I den allmänna debatten framförs gång på gång åsikten att vi arbetar för mycket och att det är jobbet som stressar oss sönder och samman .Men vi svenskar jobbar mindre än i de flesta jämförbara länder. I själva verket är det inre stress (oro, grubblerier, känsla av otillräcklighet, rädsla för kontrollförlust, duktighetsnoja och liknande egna tankemönster) som har ökat. Yttre stressorer har vi svenskar faktiskt mindre av än i de flesta andra länder, fortsätter Clas Malmström.
Tips på sätt att kontinuerligt ladda batterierna.
Återhämtningsförmåga är ett kompetensområde vi verkligen borde prata mer om och lyfta fram i vårt moderna samhälle. Hur går det till att få kvalitet i vilostunderna så att batteriladdning verkligen sker? Här är listan du behöver ha koll på (mer om detta i boken samt på http://clasmalmstrom.se
1. Mental avslappning och närvaro
2. Andas med magen – långsamt! (De flesta gör andningsövningar alldeles för fort och då blir det inte rätt effekt)
3. Omväxling – aktivera olika delar av hjärnan och kroppen från ena stunden till andra.
4. Motionera! Helst ute i friska luften.
5. Resonera med dina “måste-känslor” och utmana kontrollbehovet som skapar onödig oro.