Hem NYHETER Är Jonna bäst i världen?

Är Jonna bäst i världen?

Publicerat av: Redaktionen

Sedan undersköterskan Jonna Mjörnell vann guld i Yrkes-SM i slutet av april 2018, har hon laddat inför VM i Ryssland.

Är Jonna bäst i världen? 3Nu är hon där!

– Det känns overkligt och spännande, säger Jonna via telefon i Kazan, där hon landade i natt. Inför 200 000 besökare kommer Jonna att tävla i olika vårdgrenar under fyra dagar, 23-26 augusti.

– Jag har lärt mig massor under den här tiden, säger 21-åriga Jonna. Det har varit en utmaning att lära sig allt på engelska, men det tror jag sitter nu. Framför allt har jag lärt mig mycket nytt om många olika sjukdomar. Bland annat stroke, diabetes, hjärtsvikt, demens, knä- och höftplastik, för att nämna några exempel.

Stort och overkligt

Jonna flög tillsammans med det svenska yrkeslandslaget och arrangörerna har planerat ett gediget program för dem de första två dagarna. Sedan blir det dags att bekanta sig med tävlingsytorna och göra sig redo för invigningen den 22 augusti. När tävlingen börjar kommer Jonnas lilla fan club att vara på plats. Den består av mamma, en kompis och en lärare.

– Det är svårt att förstå att jag är här nu, att det är dags! Det är så stort och jag har laddat för det här så länge…. Samtidigt som jag är jättenervös är det så häftigt och roligt. Det är många känslor på en och samma gång.

Under fyra dagar, från den 23 till den 26 augusti tävlar Jonna i kategorierna ”Hospital”, ”Day care”, ”Residential care” och ”Home care”. Den 27 augusti avgörs tävlingen och den 28 åker hon tillbaka till Sverige och sitt arbete på Danderyds sjukhus strokeenhet.

God vård viktigare än vinst

Först direktkvalificerade Jonna sig till Yrkes-SM – där hon också vann! ”Jonna Mjörnell har förmågan att se hela patienten” var en del av motiveringen då.

– Jag älskar mitt jobb som undersköterska och det är kul att få tävla i ett yrke som jag är stolt över att ha, menar Jonna Mjörnell.

När tidningen Mitt-i-Danderyd intervjuade Jonna inför avresan till Ryssland svarade hon så här:

– Jag tror egentligen att anledningen till att jag kommit så långt är att jag älskar mitt yrke, jag tycker det är viktigt. Jag vill hela tiden lära mig mer, inte bli bäst eller vinna guld, utan bli bäst på att kunna ge god vård till alla patienter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>