933
Är du en av de som röker eller snusar regelbundet?
Du vet säkert redan att det är farligt, och varför.
Här kommer några konkreta tips:
- Bestäm ett datum för när du ska sluta röka.
- Stärk din motivation att sluta röka. Du kan till exempel samla information och göra en lista över anledningar till att sluta.
- Testa ditt röksug genom att anteckna varje gång du röker en cigarett och vad du gör just då. Sätt sedan betyg på hur viktig just den cigaretten är. Var det en nödvändig, utsökt god cigarett? Eller var det en onödig cigarett som inte betydde så mycket egentligen?
- Skapa rökfria zoner. Sluta röka helt och hållet på de ställen där du tillbringar din mesta tid, till exempel jobbet, skolan eller hemma.
- För dig som är vuxen, testa appen Rökfri – du får tips om övningar och ger dig den kunskap du behöver för att bli rökfri. Appen är gratis och laddas enkelt via App store eller Google Play.
- Råd och stöd förbättrar möjligheterna att bli rökfri. Du kan få råd och stöd hos Sluta-röka-linjen. Ring 020-84 00 00 eller gå in på www.slutarokalinjen.se. Där finns erfarna tobaksavvänjare som hjälper dig kostnadsfritt. De finns på plats alla vardagar och vissa kvällar.
- Läkemedel ökar chansen att bli rökfri. Du som använder läkemedel som hjälp för att sluta röka kan fördubbla dina chanser att lyckas. Läs mer om vilka läkemedel som kan passa dig och när du inte bör använda läkemedel.
- Tänk på att det aldrig är för sent för att sluta röka.
- Redan samma dygn som du slutar märks förändringar i din kropp som att du känner dig mindre trött och risken för hjärtinfarkt börjar minska.
- Efter 2-12 veckor får du bättre blodcirkulation och det bör kännas lättare att promenera.
- Efter ett år har ditt immunförsvar förbättrats