Säkrare hantering av narkotikaklassade läkemedel.
Det är främsta syftet med införandet av läkemedelsautomater på Akademiska sjukhuset. I dagarna har en testautomat installerats i ett sällanförråd där personalen har möjlighet att träna. Efter årsskiftet ska automater successivt fasas in på 20 vårdavdelningar, med start på thoraxintensiven.
– Ett viktigt syfte med läkemedelsautomaterna är att få bättre koll på lager ute på avdelningarna och spara arbetstid för personalen. Uttag av narkotikaklassade, beroendeframkallande läkemedel kommer att gå snabbare jämfört med den manuella registrering vi har idag, säger Anders Westermark, projektledare inom Framtidens Akademiska sjukhus.
Den första läkemedelsautomaten har installerats i ett sällanförråd i det så kallade 50-huset. Här förvaras läkemedel som används sällan, både narkotikaklassade preparat och antibiotika. Tanken är att sjuksköterskor med tillträde till förrådet ska kunna träna dygnet runt när de vill.
Uttag görs då mot fiktiva patienter från olika fack och hyllor samt från så kallade dispenser, ett slags kassetter som laddar ampuller och tabletter och matar ut rätt antal.
När automaterna senare placeras ute på vårdavdelningar blir det framförallt narkotikaklassade preparat som ska hanteras. Endast behörig personal kommer att kunna ta ut läkemedel till specifika patienter från automaterna. Både förbrukning och hantering kommer att journalföras digitalt.
– Under nästa år berörs cirka 20 avdelningar. Först ut blir thoraxintensiven och centralintensiven. Vi börjar med vårdavdelningar och intensivvårdsavdelningar med ett brett spektrum av verksamhet för att snabbt få erfarenhet om hur automater bäst ska användas på vårt sjukhus. Det blir dock aldrig tal om breddinförande utan förändringen sker steg för steg. På sikt ska även sällanförråden få automater och blir därmed riktiga serviceförråd snarare än överskottslager, berättar Anders Westermark.
Beslutet om att köpa in läkemedelsautomater togs av sjukhusstyrelsen sommaren 2017. Investeringen beräknas till 30 miljoner kronor och syftet är framförallt att göra arbetsmiljön bättre för sjuksköterskor som hanterar läkemedel. Läkemedelsautomater är en första etapp i projektet Säker och effektiv läkemedelskedja som ska förbättra läkemedelshanteringen och eliminera störande arbetsmoment för personalen såsom att leta efter läkemedel, inventera, beställa och sköta om förråd.