Bactiguard går in på nytt terapiområde genom licensavtal
Hem NyheterIT-lösning Bactiguard går in på nytt terapiområde genom licensavtal

Bactiguard går in på nytt terapiområde genom licensavtal

Publicerat av: Redaktionen

Bactiguard och Smartwise Sweden AB (Smartwise), har etablerat ett gemensamt utvecklingsprojekt för avancerade, Bactiguard-belagda vaskulära injektionskatetrar. Samtidigt har ett licensavtal tecknats.

Smartwise kommer under 2017 att betala 2,5 miljoner USD för den exklusiva och globala rätten till Bactiguard-teknologin inom detta applikationsområde, följt av royaltybetalningar när Bactiguard går in på nytt terapiområde genom licensavtal 2produkterna kommersialiserats.

”Vi är mycket glada över samarbetet med Smartwise eftersom det öppnar upp ett helt nytt applikationsområde för vår teknologi. Att administrera läkemedel och andra former av behandling till vitala organ är komplicerade och känsliga ingrepp, där de infektionshämmande och vävnadsvänliga egenskaper som kännetecknar Bactiguards ytskikt kommer att minska riskerna och bidra till ökad patientsäkerhet”, säger Cecilia Edström, SVP Sales and New Business.

”Den avancerade injektionsteknologi vi utvecklar har potentialen att bli ett mycket stort genombrott i arbetet med att leverera olika former av behandling till specifika och kritiska delar av kroppen, som hjärtat och hjärnan. Genom att behandla våra mikrokatetrar med Bactiguards ytskikt kan vi reducera risken för infektioner, trombos och allergiska reaktioner hos allvarligt sjuka patienter”, säger Jonathan Clarke, VD Smartwise.

”Den unika kombinationen av ytskiktets förmåga att minska risken för trombos och leda elektricitet gör det dessutom möjligt att vidareutveckla vår teknologi för att nå även de mest avlägsna delarna av hjärnan. Det kommer att addera stort värde till vår teknologi när vi går in i kommersiella förhandlingar med tredje part”, fortsätter Jonathan Clarke.

Coating-processen för mikrokatetrarna, som utvecklats av Smartwise kommer att utvecklas av Bactiguard. Smartwise ansvarar för certifierings- och registrerings-processen, samt för att genomföra kliniska prövningar. Så snart Smartwise börjar erhålla intäkter från sina kunder, kommer att Bactiguard att erhålla royalties baserat på en procentandel av försäljningen. Produkten är nu i den pre-kliniska utvecklingsfasen och det förväntas ta cirka tre till fem år tills den är godkänd för klinisk användning.

Genom avtalet med Smartwise utvecklar Bactiguard licensaffären till att omfatta tre olika terapiområden, kvarliggande urinkatetrar, ortopediska implantat och nu avancerade vaskulära injektionskatetrar.

Sedan 1995 har Bactiguard ett framgångsrikt licensavtal med C.R Bard Inc (Bard) i USA. Inom ramen för detta framgångsrika partnerskap har mer än 160 miljoner urinkatetrar med Bactiguards ytskikt sålts, främst i USA och Japan.

2015 initierades ett licensavtal med Vigilenz Medical Devices avseende Bactiguard- belagda ortopediska implantat för marknaderna i Sydostasien. Kliniska prövningar pågår och de infektionshämmande trauma-implantaten förväntas nå marknaden senare i år.

Genom det nya utvecklingsprojektet och licensavtalet med Smartwise tar Bactiguard ett steg mot ytterligare ett intressant behandlingsområde, där läkemedel och andra former av behandlingar kan skräddarsys och levereras till specifika organ, som hjärtat, lungorna och hjärnan. Den fulla potentialen för denna applikation är ännu outforskad, men läkemedelsbolag, forskare och läkare ser stora fördelar med att kunna leverera höga doser av olika typer av behandling till specifika områden med skadad vävnad, till exempel efter en stroke eller hjärtinfarkt, eller höga doser av cellgift till tumörer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>