Så främjas barns synutveckling
Hem UNDERSÖKNING Så här främjas barns synutveckling

Så här främjas barns synutveckling

Publicerat av: Redaktionen

Under de senaste decennierna har antalet närsynta människor ökat markant och Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att så mycket som hälften av världens befolkning kommer att vara drabbade om 30 år.

Glädjande nog så finns det metoder som förhindrar utvecklingen av närsynthet och Sofia Josefsson, optiker på HOYA, understryker att det är viktigt att börja när barnen är unga.

– Det finns lösningar på det här. Studier visar till exempel att dagsljus är ett av de bästa medlen för synutvecklingen hos unga – det bästa för dem är helt enkelt att vara ute och leka, säger Sofia Josefsson.

Uppskattningsvis kommer närmare fem miljarder människor att ha drabbats av närsynthet år 2050(1), vilket är en kraftig ökning jämfört med 2000 då det låg på cirka 23 procent av jordens befolkning. Siffran är särskilt oroväckande eftersom de som drabbas av närsynthet löper större risk att på sikt få andra allvarliga ögonproblem som myopisk makulopati, näthinneavlossning, grå och grön starr. Trots att framtidsprognosen rörande närsynthet är dyster så framhåller forskare inom området att det finns relativt simpla lösningar för att motverka utvecklingen: Barn behöver spendera mer tid utomhus. Genom att påminna barn att ta paus från skärmtid och andra aktiviteter på nära håll, som till exempel läsning, främjas deras ögonhälsa på sikt(2).

Så främjas barns synutveckling– Det bästa du kan göra för att främja ditt barns synutveckling är att låta dem leka utomhus i minst två timmar om dagen. I de studier som finns inom området så är det tydligt att livsstilen har en stor betydelse för hur synen utvecklas och att brist på dagsljus faktiskt förvärrar barnets närsynthet, säger Sofia Josefsson och fortsätter:
– Sedan är det naturligtvis bra att kolla upp barnens syn regelbundet då närsynthet kan utvecklas upp till 25 års ålder.

Det går att korrigera närsynthet

Vad som är positivt rörande framtidens syn hos barn och vuxna är att närsynthet, eller myopi som det även kallas, kan behandlas preventivt och alltså inte bara korrigeras. Idag korrigeras närsynthet i de flesta fall med vanliga enkelslipade glas som ger klar och skarp syn, men de motverkar inte utvecklingen av närsynthet. Det gör däremot MiYOSMART-glasögon. Resultaten av en totalt sex år lång klinisk studie visade att daglig användning av MiYOSMART i genomsnitt bromsade myopiprogressionen med 60 procent jämfört med användning av enkelslipade standardglas(3).
– Om barnet drabbas av närsynthet så går det enkelt att korrigera och dessutom behandla. MiYOSMART-glasögon är en unik och innovativ lösning för behandling av närsynthet. För att undvika långsiktiga synproblem behandlas närsynthet bäst på så tidigt som möjligt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>