Bättre metabolisk kontroll kan reversera nervskador i fötterna orsakade av diabetes.
Hem NYHETER Bättre metabolisk kontroll kan reversera nervskador i fötterna orsakade av diabetes.

Bättre metabolisk kontroll kan reversera nervskador i fötterna orsakade av diabetes.

Publicerat av: Redaktionen

För första gången någonsin har det visats att förbättrat HbA1c-värde (långtidsblodsocker) bidrar till att förbättra den taktila känseln i fötterna hos diabetespatienter.

Bättre metabolisk kontroll kan reversera nervskador i fötterna orsakade av diabetes. 2Upptäckten är gjord med hjälp av en studie för att utvärdera metoden MultiFrekvens Vibrametri och instrumentet VibroSense Meter. Resultatet redovisas av Dr. Eero Lindholm i en posterpresentation på diabeteskongressen EASD i Berlin under 1-5 oktober 2018. VibroSense Dynamics deltar som utställare i monter 4J05.

I sin poster har Dr Lindholm studerat två matchade grupper som skiljer sig åt i sin metaboliska kontroll av HbA1c. Under en period av 1-1.5 år har den ena gruppen haft samma eller högre HbA1c värden, medan den andra gruppen har sänkt sina HbA1c värden signifikant. I gruppen som hade sänkt sina HbA1c värden kunde man visa signifikanta förbättringar i känseln i fotsulan.

Slutsatsen är att man med VibroSense Meter kan finna förändringar i känseln i ett tidigt skede. Detta kan sin tur motivera diabetespatienter att följa behandlingsråden från diabetesläkaren. Metabolisk kontroll innebär att patienterna som sänker sitt så kallade långtidsblodsocker (HbA1c) alltså får bättre känsel i fötterna.

Kopplingen mellan metabolisk kontroll och förbättrad nervfunktion kan påvisas tydligt med Multifrekvens Vibrametri. Metoden mäter flera olika frekvenser, till skillnad från etablerade metoder som i regel mäter med en frekvens. Multifrekvens Vibrametri är mer känslig än de metoder som används kliniskt idag runt om i världen.

Med Multifrekvens Vibrametri kan diabetesläkare följa utvecklingen av känseln i fötterna hos diabetespatienter och i mycket tidigt skede upptäcka känselnedsättning, så kallad diabetesneuropati. Känselnedsättning riskerar att leda till fotsår och i värsta fall till amputation.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>