Hem HÄLSA Behandling på distans här för att stanna

Behandling på distans här för att stanna

Publicerat av: Redaktionen

Barn- och ungdomshabiliteringen har tagit videobesök ett steg längre under covid-19 pandemin.

Behandling på distans här för att stanna 2

Anneli Skoglund, fysioterapeut på barn- och ungdomshabiliteringen i Ängelholm, följer upp hur det går med patienternas utprovade cyklar via video.

Under våren har distansbehandlingar ökat kraftigt i verksamheten och flera insatser har visat sig vara mer effektiva på distans än vid ett fysiskt möte.

En av framgångarna har varit uppföljning av hjälpmedel som flera patienter behöver i sin vardag. Trehjuliga cyklar är ett viktigt hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning, både i fråga om att förflytta sig och få fysisk aktivitet. Anneli Skoglund, fysioterapeut på barn- och ungdomshabiliteringen i Ängelholm, följer upp hur det går med patienternas utprovade cyklar via video.

– Tidigare fick ju föräldrarna packa in cykeln i bilen och ta sig hit eller så fick jag besöka patienterna i hemmet. Men nu följer vi upp genom att föräldrarna filmar barnen och sen har vi ett samtal kring hur cyklingen fungerar. Det går hur bra som helst och jag ser om något behöver justeras eller bytas ut. Ofta är det ganska enkla saker som behövs rättas till, säger hon.

Hjälpmedelsuppföljningarna via video har tagits emot väl av både patienter och deras anhöriga, trots lite tveksamheter i början.

Positiv effekt av covid-19
Viljan och kunskapen om distansbehandling fanns redan inom habiliteringen, bland annat har arbetsterapeuten Madeleine Persson i Helsingborg undersökt om vilka insatser inom habiliteringen som fungerar på distans. Resultatet blev rapporten Habilitering och rehabilitering på distans som publicerades i november 2019. Men det blev pandemin som blev katalysatorn för att komma igång i stor skala.

– När rapporten var färdig började vi se över hur vi kunde använda video. Nu när det blev skarpt läge i våras och tekniken blev mer tillgänglig var det enkelt att ställa om. Vi har lärt oss otroligt mycket och har nu många exempel på insatser som är effektiva och uppskattade på distans och naturligtvis kommer vi att fortsätta jobba så även efter pandemin, säger Jeanette Ohrberg, enhetschef på barn- och ungdomshabiliteringen i Ängelholm.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>