Betydligt färre undersöker kroppen efter förändringar – glöm inte bort att bröst- och pungmeditera!
Hem NYHETERCANCERVÅRD Betydligt färre självundersöker kroppen efter förändringar – glöm inte bort att bröst- och pungmeditera!

Betydligt färre självundersöker kroppen efter förändringar – glöm inte bort att bröst- och pungmeditera!

Publicerat av: Redaktionen

Regelbunden självundersökning är en viktig förebyggande åtgärd för att upptäcka cancer.

Trots det visar en ny undersökning på en negativ trend där allt färre svenskar undersöker kroppen efter förändringar.

I samband med Cancerfondens årliga Rosa Bandet-kampanj, vill Apotek Hjärtat påminna om hur viktig tidig upptäckt är för att överleva cancer – och guida i hur du ska gå till väga med klämmandet.

Antalet personer som undersöker sin kropp efter förändringar har kraftigt minskat. I år uppger tre av fem (61 procent) att de inte undersöker kroppen efter knölar eller förändringar för att upptäcka eventuella sjukdomar, jämfört med två av fem (43 procent) förra året.

– Det här är en oroväckande trend. Redan förra året såg vi att ett stort antal personer inte undersöker sin kropp efter förändringar, samt att många saknar kunskap kring hur man ska göra. Nu kan vi konstatera att antalet personer som undersöker sin kropp kraftigt minskat. Självundersökning är en livsviktig rutin som vi måste öka medvetenhet kring, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Om du upptäcker knölar som plötsligt uppstått i bröst, testiklar, ljumskar, armhålor eller på halsen – och som inte försvinner inom ett par veckor – uppmanas du låta en läkare titta på det. Kom ihåg att de allra flesta knölar inte är cancer. Ömma knölar kan till exempel vara ett tecken på en inflammation eller infektion då cancerknölar oftast inte gör ont. Men om du har upptäckt något som gör dig orolig, tveka inte att söka hjälp på Vårdcentralen.

Osäker på hur du ska gå tillväga med klämmandet? Nedan kommer ett tips vid undersökning av kroppen.

Betydligt färre undersöker kroppen efter förändringar – glöm inte bort att bröst- och pungmeditera!

Podcasten Bröst– och Pungmeditation

För att uppmuntra fler att göra självundersökning till en rutin har Apotek Hjärtat, tillsammans med meditationsexperten Camilla Sköld och Cancerfonden, tagit fram ett meditationsprogram som guidar lyssnaren genom en självundersökning av kroppspartier som bröst, pung och armhålor. Programmen finns tillgängliga att lyssna på via Spotify och i meditationsappen Mindfully. Apotek Hjärtat är stolt huvudsponsor av Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj sedan 2016.

– En bra tumregel är att undersöka sig en gång i månaden, men givetvis kan meditationen användas oftare. Inte minst för lyssnare som vill komma ner i varv och slappna av. Viktigt att poängtera är att majoriteten av de förändringar som uppstår i kroppen har en naturlig förklaring, och behöver därför inte vara farliga, fortsätter Annika Svedberg.

Ett annat bra tillfälle att känna igenom kroppen är i duschen, men kom ihåg att titta på din kropp framför spegeln också. På så sätt ser du om huden har ändrat färg, eller om brösten eller pungen har en ovanlig form. Ta även en extra titt på dina leverfläckar för att se om de har ändrat färg eller form. Notera även om något födelsemärke har börjat klia.

Undersökningens resultat i korthet
  • Tre av fem (61 procent) uppger att de inte undersöker kroppen (bröst, pung, ljumskar, huden, armhålor fl.) regelbundet efter knölar och/eller förändringar för att upptäcka eventuella sjukdomar.
  • … det är främst män som uppger detta (68 procent), jämfört med kvinnor (54 procent).
  • Antalet personer som undersöker sin kropp efter förändringar har även minskat kraftigt jämfört med föregående år (2021). I år uppger tre av fem (61 procent) att de inte undersöker kroppen efter knölar eller förändringar för att upptäcka eventuella sjukdomar, jämfört med två av fem (43 procent) får
Undersökningen från 2021
  • Två av fem (43 procent) svarar nej på frågan om de undersöker kroppen efter knölar och förändringar, för att upptäcka eventuella
  • Totalt uppger 37 procent att de inte har tillräckligt med kunskap kring hur man undersöker

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>