Bioreaktorer ökar möjlighet till cellulärt jordbruk
Hem NYHETERFORSKNING Bioreaktorer ökar möjlighet inom cellulärt jordbruk

Bioreaktorer ökar möjlighet inom cellulärt jordbruk

Publicerat av: Redaktionen

Fastän jordens befolkning förväntas uppgå till 10 miljarder år 2050 är livsmedelsresurserna begränsade.

Ett sätt att hjälpa till att lösa den här utmaningen är revolutionen inom cellulärt jordbruk – ett område där Getinges bioreaktorer kan spela en viktig roll.

– I dag är en av nio personer i världen undernärda.

Det används stora mängder naturresurser (mark och färskvatten) inom jordbruk och djuruppfödning, djuren har inget utrymme och får antibiotika för att undvika infektioner. För att kunna försörja den växande befolkningen behöver vi mer hållbara metoder för hur vi producerar livsmedel, säger Dr. Petra Hanga, föreläsare inom Biochemical Engineering, Cellular Agriculture på University College London.

Hennes forskning tar upp två olika utmaningar. Den första är hälso- och sjukvården där man kan utveckla framtida behandlingar som minimerar den ekonomiska och sociala bördan hos en åldrande befolkning. Den andra utmaningen är livsmedel och näring där man kan fortsätta utveckla tekniker för odlat kött – i slutändan kommer det att möjliggöra en radikal övergång från djuruppfödning.

– Den globala efterfrågan på kött avtar inte och vi behöver en långsiktig lösning där livsmedelsproduktionen inte skadar djur eller miljö. Cellulärt jordbruk är ett växande område där produktion av animaliska livsmedel som kött, ägg och mjölk sker med hjälp av cellkultur snarare än hela djur, säger Petra.

Bioreaktorer ökar möjlighet till cellulärt jordbrukHon förklarar att de här produkterna är likadana som de som kommer från ett djur, men är tillverkade på ett annat sätt.

– Genom att odla cellerna i en kontrollerad miljö i en bioreaktor ser man till att det inte finns några potentiella inkräktare såsom bakterier. Istället kan man fokusera på att vårda cellerna så att de blir glada och förökar sig, förklarar Imko Gaastra, produktchef på Getinge. Vissa kunder använder våra bioreaktorsystem för detta ändamål men det är fortfarande i tidiga forsknings- och utvecklingsfaser.

Både Petra och Imko tycker att cellulärt jordbruk är ett spännande koncept med stora miljöfördelar, samtidigt som det innebär utmaningar.

– Det finns naturligtvis utmaningar när det gäller prisvärdhet, tillgänglighet och myndighetsgodkännanden. För att odlat kött ska bli en kommersiell verklighet krävs det fler satsningar på stora samarbeten. Personligen tror jag att genombrottet för denna nya bransch fortfarande dröjer några år, säger Petra.

Imko håller med:

– Det finns en stor marknad för detta men vägen dit är inte spikrak eftersom området befinner sig mellan läkemedels- och livsmedelsprocesser. Modiga startupföretag kämpar och vi gör vårt bästa för att stötta dem i deras strävan att skapa en mer hållbar framtid.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>