Tre kommuner samarbetar – inför läkemedelsrobotar
Hem MEDICINTEKNIK Tre kommuner i samarbete – inför läkemedelsrobotar

Tre kommuner i samarbete – inför läkemedelsrobotar

Publicerat av: Redaktionen

Evondos ska leverera ett hundratal läkemedelsrobotar till Växjö, Tingsryd och Ljungby.

Detta efter att kommunerna gått ihop i en upphandling.

– Vi har tidigare genomfört en testpilot i Växjö som fallit väldigt väl ut. Nu känns det kul med ett breddinförande i alla tre kommuner, säger Christoffer Balthammar, regional försäljningschef på Evondos.

Evondos läkemedelsrobot hjälper till och matar ut rätt medicin, i rätt dos och i rätt tid till patienten. Den påminner när det är dags att ta medicinen och skickar dessutom ett larm till anhöriga och vården om medicinen av någon anledning inte tas.

– Den största fördelen är den självständighet som det ger våra omsorgstagare när det gäller deras läkemedelshantering. Samtidigt frigör det arbetstid för våra boendestödjare och skapar en högre patientsäkerhet – patienten kan inte få fel dos eller fel medicin, säger Ilho Lindström, tillförordnad avdelningschef på avdelningen Vuxna på Förvaltningen för arbete och välfärd i Växjö kommun.

Tidigare har Växjö gjort en testpilot med ett tiotal läkemedelsrobotar inom socialpsykiatrin, något som har gått väldigt bra.

– Ja, vi har sett stora fördelar med att använda läkemedelsrobotar hos de omsorgstagare som varit intresserade av tjänsten, och där läkare och sjuksköterskor har bedömt det som lämpligt utifrån läkemedelshanteringen, säger Ilho Lindström.

– Läkemedelsrobotar skapar en trygghet för både patienter och anhöriga. Som anhörig vet man att ens gamla mamma tar sin medicin och att det inte blir fel. Många patienter får också mycket större frihet – de behöver inte sitta hemma och vänta på att en sjuksköterska ska komma och ge dem medicinen, utan det kan de klara själva, säger Christoffer Balthammar.

I upphandlingen som gjordes av Växjö kommun, hakade Tingsryd och Ljungby på. Dessa två kommuner har inte gjort någon testpilot, men väljer ändå att breddinföra. Totalt handlar det om ett hundratal läkemedelsrobotar, som även ska placeras inom äldreomsorgen.

Tre kommuner samarbetar – inför läkemedelsrobotar

evondos christoffer kopia

Enligt Christoffer Balthammar har Växjö lärt sig mycket av den tidigare testpiloten, något de kommer att ha mycket nytta av framöver.

– Vi ska försöka komma igång med breddinförandet så snart vi kan i alla tre kommuner. Växjö har redan samlat på sig en hel del erfarenhet, vilket är positivt och det spiller över på de andra kommunerna, säger han.

Enligt Ilho Lindström har arbetet att implementera testrobotarna gått bra, både för patienter och personal.

– I början fanns det så klart en osäkerhet, men eftersom robotarna är så användarvänliga har både personal och vårdtagare på kort tid känt sig trygga med hanteringen av dem, säger hon.

Avtalet löper i två år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>