Chat-robot hjälper nu kvinnor att minska risk för ätstörning
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Chat-robot hjälper nu kvinnor att minska risk för ätstörning

Chat-robot hjälper nu kvinnor att minska risk för ätstörning

Publicerat av: Redaktionen

En chat-robot som kan minska sannolikheten att en person utvecklar en ätstörning har utvecklats av amerikanska forskare.

Roboten hjälpte kvinnor med hög risk för att utveckla en ätstörning att minska sin oro över sin kroppsvikt och kroppsform.

En chat-robot som kunde anpassa sina svar efter sin motpart utvecklades av forskarlaget. Genom sms eller via Facebook Messenger kunde deltagarna i studien använda chat-roboten.

Studien rekryterade kvinnor genom annonser och via ett online screeningtest för ätstörningar.

Chat-robot hjälper nu kvinnor att minska risk för ätstörning

Chat-robot hjälper kvinnor att minska risk för ätstörning. Foto: CC0

Kvinnor utan aktiv ätstörning, men med riskfaktorer som negativ kroppsuppfattning eller överdriven oro för sin vikt, lottades till att antingen chatta med chat-roboten eller stå på en väntelista.

Chat-roboten erbjöd åtta samtal om bl.a. kroppsuppfattning och hälsosam kost. De som använde roboten uppmuntrades att ha två samtal varje vecka.

Minskning av oro kring sin vikt och kroppsform

Kvinnorna som chattade med chat-roboten hade en större minskning av oro kring deras vikt och kroppsform vid tre och sex-månaders-uppföljningarna.

Kvinnor i chat-robotgruppen var mindre benägna att ha utvecklat en klinisk ätstörning i slutet av de sex månaderna än kvinnor i väntelistan, enligt studien som publicerades i International Journal of Eating Disorders.

”Detta kan hjälpa till att minska den psykiska ohälsan bland unga om det skulle få spridning på mottagningar för unga vuxna” kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>