När ett barn söker vård för sexuella övergrepp måste vårdpersonalen agerar rätt och säkerställa att inget glöms bort.
Nu lanserar Region Skånes barnskyddsteam en checklista för att förbättra omhändertagandet av dessa barn.
Sedan början av 2019 har Region Skåne tre barnskyddsteam, i Helsingborg, Kristianstad och på Skånes universitetssjukhus, Sus. Nästa vecka arrangerar teamen en barnskyddsvecka och lanserar i samband med den en checklista som vårdpersonal ska använda sig av i mötet med barn som har utsatts för sexuella övergrepp.
– Barnskyddsteamen har uppmärksammat att barn som utsatts för sexuella övergrepp inte alltid får samma goda omvårdnad och omhändertagande. Alla barn har rätt till detta oavsett var man söker vård i Skåne, säger Kerstin Bergmark, sjuksköterska i Sus barnskyddsteam.
Heltäckande lista
Tanken är att checklistan ska vara ett stöd, både i de akuta lägena men också vid den viktiga uppföljningen. Den innehåller vad som ska göras i det akuta skedet och vilka medicinska undersökningar som behöver göras. Men också det psykiska omhändertagandet och vilka myndigheter som ska kontaktas. I checklistan finns även detaljerade anvisningar om vilken uppföljning som barnet ska erbjudas.
Samarbete mellan flera professioner
Listan har tagits fram av barnskyddsteamens läkare i nära samarbete med personal i andra verksamheter inom vården och i samverkan med polis, åklagare och rättsläkare. Alla inblandade har lång erfarenhet av att möta utsatta barn. Ändå tror Kerstin Bergmark att listan kommer att behöva kompletteras.
– Det är först när den tas i bruk som vi ser hur den fungerar i verkligheten.
Svårt ta till sig information i akuta lägen
För att ytterligare förbättra omhändertagandet av barn som utsatts för sexuella övergrepp, har barnskyddsteamen tagit fram broschyrer, en till barn under tolv år, en till tonåringar och en till vårdnadshavare. Här står vilka prover som har tagits och vilka undersökningar som har gjorts och vad som kommer att hända framöver. Det finns också kontaktuppgifter till vården.
– I ett akut läge kan det vara svårt som patient eller anhörig att ta in den information man gett i vården. Då är det bra att kunna lämna skriftlig information om vad som gjorts, vem man träffat och vilken uppföljning man kommer att erbjudas. I broschyrerna står det också lite om att man kan reagera på olika sätt efter ett övergrepp och att det finns hjälp att få, säger Kerstin Bergmark.
Fakta Region Skånes barnskyddsteam
- Teamen består av läkare, sjuksköterska och socionom.
- I Region Skåne finns tre barnskyddsteam, i Helsingborg, Kristianstad och på Skånes universitetssjukhus.
- Barnskyddsteamen har i uppdrag att stödja och utbilda alla verksamheter i vården, från tandvård till akutmottagning.
- Barnskyddsveckan anordnas av barnskyddsteamen och vänder sig till personal inom Region Skåne, de skånska kommunerna, polis och räddningstjänst.