Cochlear lanserar hörselkontroller på distans
Hem HÄLSA Cochlear lanserar hörselkontroller på distans

Cochlear lanserar hörselkontroller på distans

Publicerat av: Redaktionen

 Med målet att ge en bättre patientupplevelse och avlasta vården

Under Corona-pandemin har digitaliseringen fått en rejäl skjuts framåt, vilket givit upphov till nya framtidslösningar inom vården.

Nu lanserar Cochlear, ledande inom implanterbara hörselhjälpmedel, en innovativ telemedicintjänst för hörselkontroll på distans. Appen Cochlearä Remote Check möjliggör hörseltest direkt i telefonen för personer med hörselimplantat – varifrån de vill. Lösningen ger en bättre patientupplevelse genom att vården kan följa upp patienter utan ett klinikbesök och ge vård när det behövs. Dessutom kan systemet avlasta vården och bidra till kortare vårdköer

Cochlear lanserar hörselkontroller på distans

Cochleaimplantat-patient använder Cochlear Remote check

–  Vård på distans är framtiden och hörselvården är inget undantag. I takt med att antalet patienter med cochleaimplantat ökar, så ökar också trycket på vården. Då behöver vi hitta nya vägar för att möta våra patienters behov. Att ge möjligheten att göra en kontroll hemifrån sparar tid både för patienten och kliniken. Med Remote Check fortsäter vi att bygga vår position som ledande inom framtidens hörselvårdlösningar, säger Lotta Vedholm, VD Cochlear Nordic.

Telemedicin, det vill säga vård på distans, har varit på frammarsch under flera år. Med Corona-pandemin tog utvecklingen flera steg framåt och nu introduceras den i hörselvården med Cochlears senaste innovation Remote Check. Med hjälp av appen kan gravt hörselskadade patienter med den senaste generationen ljudprocessorer, vilket ca hälften av användarna i Sverige har, göra hörselkontroller hemifrån utan att behöva resa till kliniken.

– Den största fördelen med Remote Check är att jag gör hörseltestet var och när jag vill, med samma kvalitet som om jag vore på kliniken. Jag får direkt bekräftelse på att allting är som det ska med min hörsel, säger Stefan, en av patienterna i testgruppen som har provat Remote Check.

Ett cochleaimplantat (CI) är ett tekniskt hjälpmedel som kringgår de skadade hårcellerna i snäckan (cochlea) och kommunicerar direkt med nervsystemet. Ett CI kan hjälpa till att återskapa hörseln hos döva och gravt hörselskadade. Med jämna mellanrum görs kontroller på klinik för att säkerställa hörselkvaliteten hos patienten. Men då CI är ett livslångt vårdåtagande och många kliniker har kontinuerligt bokade årsuppföljningar med sina patienter, ökar patientflödet som i sin tur ökar trycket på redan begränsade kliniska resurser. Det kan leda till en ohållbar situation på sikt. Remote Check började testas globalt för ett år sedan. I den efterföljande utvärderingen bland klinikerna i fokusgruppen, tyckte 95% att det är ett bra verktyg för att avgöra om det finns behov av ett fysiskt klinikbesök.

– CI bedrivs som specialistvård och det är endast universitetssjukhusen samt ett fåtal så kallade satellitkliniker som idag har hand om uppföljning av dessa patienter. Med Remote Check kan en stor andel kontroller göras hemifrån, spara restid och vid ett tillfälle som passar patienten. Hela 76% av deltagarna i våra fokusgrupper tycker att den främsta fördelen är att appen sparar tid och pengar, säger Lotta Vedholm.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>