iCellates tjänst GeneMate® erbjuds nu via Smolab
Hem NYHETERCANCERVÅRD iCellates tjänst GeneMate® erbjuds nu via Smolab (Stockholm Medical Office Lab)

iCellates tjänst GeneMate® erbjuds nu via Smolab (Stockholm Medical Office Lab)

Publicerat av: Redaktionen

iCellate Medical AB, som utvecklar och tillhandahåller avancerade analyser inom cancerdiagnostik, meddelar att deras produkt GeneMate®, som ger svar på om man har en ärftligt förhöjd risk att utveckla cancer, finns nu tillgänglig via Smolab (Stockholm Medical Office Lab).

I Sverige har den som vill göra en ärftlighetsutredning inom cancer tills nyligen varit hänvisad till någon av de sex onkogenetiska mottagningarna inom den allmänna sjukvården.

Nu erbjuder iCellate denna tjänst i privat regi genom testet GeneMate®. GeneMate® kombinerar ett salivprov där genetiska varianter (mutationer) som kan innebära en förhöjd risk att utveckla cancer analyseras, samt en bedömning av individens familjära risk för cancer. Forskning har visat att så många som 97% av alla med en förhöjd risk fortfarande är oupptäckta, varför bredare testning för att erbjuda effektivare prevention är nödvändig.

Smolab är en del av en större svensk sjukvårdskoncern, Medicalgruppen, som etablerades redan år 1989. Medicalgruppen har över 30 års erfarenhet i sjukvårds- och hälsobranschen och vill via plattformen Smolab sprida kunskap och erbjuda hälsokontroller och specialiserade tester till en ännu bredare publik.

Christina Ho som är Verksamhetschef och Co-founder på Smolab kommenterar de nya GeneMate®-tjänsterna så här:

– Vi tycker GeneMate®-testet verkligen är ett test som fyller en viktig plats inom privat testning. Om vi kan höja medvetandegraden inom preventiv cancervård så kommer fler cancerfall hittas tidigt, vilket i sin tur bidrar positivt till både samhällsekonomin och patienterna.

På iCellate är man glada att knyta till sig en distributör som Smolab som redan är etablerade på marknaden för tester till konsument.

Victoria Brehmer som är Business Development Manager på iCellate berättar:

– Vi jobbar hela tiden med att hitta lösningar för att fler skall få tillgång till testning, och därmed preventiv cancervård. Vi är jätteglada att Smolab vill samarbeta med oss och ser fram emot att se hur våra tjänster tas emot av kunderna på en etablerad konsumenttestportal.

iCellates tjänst GeneMate® erbjuds nu via Smolab

Patientupplevelsen skall vara minst lika bra som om man besöker den allmänna vården. iCellates kliniska team står därför redo med all den support som kunden efterfrågar via e-post eller telefon, både före och efter testning, så att kunden ska känna sig trygg genom hela processen. Personer med en ärftligt förhöjd risk för cancer, hjälps sedan vidare in i sjukvården för inkludering i kontrollprogram eller vidare utredning av familjen.

Vem bör fundera på att ta ett GeneMate®-test?

Testet är till för de som är 18 år eller äldre och som vill veta om de har en ärftligt ökad risk för cancer.

Sannolikheten för ärftlig cancer ökar vid en viss familjehistoria av cancer i släkten. Forskning visar dock att många individer kan ha sjukdomsorsakande varianter (mutationer) utan att kunna identifieras utifrån en familjehistoria-baserad modell, varför ett gentest kan komma att behövas för att komplettera bilden.

Sjukdomsorsakande varianter, för främst kvinnliga cancertyper som bröst- och äggstockscancer, kan ärvas via män i flera generationer innan de ärvs av en kvinna som då riskerar att insjukna i cancer. Därför finns det skäl att inte familjehistorien bör vara det enda underlaget för vilka individer som bör göra genetisk testning.

Om iCellate Medical
iCellate är en avknoppning från Karolinska Institutet i Solna. Life Science bolaget har sitt huvudkontor och laboratorium nära Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska institutet och är specialiserat på att ställa genomiska cancerdiagnoser. iCellate har tilldelats såväl utmärkelser som forskningsstöd för sin verksamhet, bland annat från Roche, Eurostars, Vinnova och Horizon 2020.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>