Hem NYHETER Coronapassport introducerar antigentester

Coronapassport introducerar antigentester

Publicerat av: Redaktionen

Tjänsten Coronapassport, som hanteras av Tataa Biocenter, introducerar antigentester som komplement till PCR-test för resenärer som behöver friskhetsintyg.

Coronapassport introducerar antigentester 3

LumiraDx snabbtest för SARS-CoV-2 virusinfektion

Flera länder kräver negativt test för SARS-CoV-2 för inresa, men reglerna är inte enhetliga, och kan ändras med kort varsel. Resandet blir utmanande och förenat med risken att inte komma fram, eller hamna i karantän.

Vanligaste kravet för inresa är negativt PCR-test. Vissa länder godtar negativt antigentest, som är ett enklare test, medan ytterligare andra länder kräver både negativt PCR-test och negativt IgM-antikroppstest. Via www.coronapassport.se når man enkelt till uppdaterad information om kraven, land för land, hos UD. Under ”Hitta din klinik” finns uppgifter om de privata vårdgivare som erbjuder test för aktiv infektion och utfärdar intyg enligt de krav som respektive land ställer.

Prov för aktiv infektion tas av legitimerad hälso- eller sjukvårdspersonal av respektive klinik. Antigen- och antikroppstester utförs på plats medan PCR-tester transporteras för analys hos Tataa Biocenter i Göteborg, som svarar till vårdgivaren samma dag eller senast dagen därpå.

Både EU-kommissionen, EU:s smittskyddsenhet och svenska Folkhälsomyndigheten har nyligen presenterat uppdaterade vägledningar för antigentester. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation ska testets känslighet vara minst 80 procent och specificiteten minst 99 procent.

Coronapassport introducerar antigentester 4Tataa Biocenter följer noggrant utveckling inom molekylär diagnostik, utvärderar tester och utvecklar egna. ”De oftast förekommande antigentesterna baseras på kromatografiska immunoassayer, så kallad lateral flow, och har ganska bedrövlig känslighet enligt en färsk studie av referenslaboratoriet vid det franska universitetssjukhuset Henri Mondor, där inget av de testerna uppnådde en känslighet över 60 procent i jämförelse med PCR” säger Mikael Kubista, VD för Tataa Biocenter och tidigare professor inom molekylär bioteknik på Chalmers.

”Vi har därför valt att till samarbetande kliniker rekommendera ett antigentest, som baseras på mikroflödes-ELISA. Detta test har utvecklats av det brittiskt-amerikanska företaget LumiraDx. Det utförs i ett litet batteridrivet instrument, som lätt kan bäras med till kund. Provet, som tas med nässvabbning, appliceras på ett chip där coronavirusets nukleoprotein renas och detekteras med immunofluorescens. Testresultatet är klart på 12 minuter. LumiraDx har uppskattat känsligheten hos sitt test till över 97 procent gentemot PCR och vår interna verifiering, utförd i samarbete med Gendoktorn Medicinsk Service, har utfallit väl.” Först ut med Lumiras antigentest inom Coronapassport är Gendoktorn i Göteborg och Quality Care i Stockholm

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>