Sverigepremiär – covidtest levereras med drönare från hälsocentral till ett hem
Hem NYHETER Sverigepremiär – covidtest levereras med drönare från hälsocentral till ett hem

Sverigepremiär – covidtest levereras med drönare från hälsocentral till ett hem

Publicerat av: Redaktionen

I projektet ”Morgondagens brevduvor för god och nära vård – först på landsbygden” testar Region Västerbotten hur autonoma och elektriska drönare kan introduceras i den dagliga driften inom hälso- och sjukvården.

Media hälsas varmt välkomna till nästa fas i projektet i morgon den 14 december.

Kom och upplev Sveriges första tur och retur-leverans av ett covidtest som skickas från sjukstugan i Storuman till ett hem i Gunnarn.

Bakgrunden till projektet är att vård av sjuka äldre på landsbygden är en svår utmaning för sjukvården. Men genom att knyta ihop ett samhällsrum med en sjukstuga kan undersökning, provtagning och medicinering göras närmare patientens hem. Det innebär en nära vård med färre resor.

– Vi har testat drönaren med Aviants hjälp i flera veckor nu i Dorotea kommun, Storumans kommun och Lycksele kommun i Västerbotten. Det har fungerar mycket bra. Kostnaden för drönartransporterna är oerhört låg i förhållande till bil och buss. Det minskar även påverkan på miljön och sparar tid för både patienter och personal, säger Pia Kristiansson, projektledare vid Region Västerbotten.

– När projektet startade 2019 fanns det ingen drönare som kunde flyga så långt som vi ville och nu flyger vi redan de sträckorna, utvecklingen går i ett rasande tempo, fortsätter Pia Kristiansson.

Sverigepremiär – covidtest levereras med drönare från hälsocentral till ett hem

Pia Kristiansson, projektledare vid Region Västerbotten för ett projekt där man testar hur drönare kan introduceras i dagliga driften inom hälso- och sjukvården.

Projektet underlättar omställningen till ett transporteffektivt samhälle i glesbygd som är jämlikt, tillgängligt och resurseffektivt. Testflygningarna pågår fram till 20 december 2021 och projektet pågår till 31 december 2022.

I projektet som leds av Region Västerbotten ingår även Lunds tekniska högskola, Karolinska institutet, Kungliga tekniska högskolan och ett flertal företag: Aviant, Ericsson, Einride, Iteam, Bonnier News Local och Telenor. Projektet finansieras av Energimyndigheten.

Program

Datum: 14 december 2021

Drönaren startar: 18.00 från helikopterplattan vid sjukstugan i Storuman

Drönaren landar: 18.20-18.30 på Domänvägen 6 i Gunnarn

Drönaren lyfter från helikopterplattan på sjukstugan i Storuman med ett covidtest och landar en stund senare vid en villa i Gunnarn. Leveransen tas emot och skickas sedan tillbaka med drönaren som återvänder till sjukstugan. Förhoppningen är att det i framtiden ska bli möjligt att leverera medicin eller annat ända fram till dörren.

Anmälan

OBS! Drönare kan inte flyga i alla väder därför är det viktigt att ni meddelar Pia Kristiansson om ni avser att komma så ni kan få information om flygningen behöver flyttas fram en dag eller dylikt. Kontaktuppgifter finns nedan.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>