Debatt: Är elchocksbehandling ett värdigt vårdalternativ?
Hem NYHETER Debatt: Är elchocksbehandling ett värdigt vårdalternativ?

Debatt: Är elchocksbehandling ett värdigt vårdalternativ?

Publicerat av: Redaktionen

Mängder av studier visar att ECT har många biverkningar och begränsad effekt.

Debatt: Är elchocksbehandling ett värdigt vårdalternativ? 2Trots det fortsätter svensk sjukvård att bagatellisera biverkningarna och använda metoden.

Jag har sedan drygt fem år tillbaka översatt vetenskapliga studier och artiklar i ämnet ECT (elchocksbehandling). Som medborgare och skattebetalare är det mer än en sak som förvånar rent sakligt.

Det finns mängder av studier i ämnet om denna behandling. För att ge en sammanfattande bild publicerade filosofie dr och professor i psykologi John Read och professor i klinisk psykologi Richard Bentall år 2010 en granskande studie av alla tidigare genomförda och publicerade studier.

De skrev sedan ett sammandrag av sitt arbete, vilken lydde; ”Med tanke på det starka bevis på ihållande och för vissa bestående funktionsrubbning hos hjärnan, som främst har visat sig i form av retrograd och anterograd minnesförlust, och beviset på en liten men tydligt ökad risk för dödsfall, är kostnads- och intäktsanalysen för ECT så klen att dess användning inte kan vara vetenskapligt motiverad”. Man slår även fast att ECT inte minskar risken för självmord.

Placebo ger samma effekt

Trots att det således är tydligt belagt att en hel del allvarliga biverkningar kan uppträda tillåts således behandlingarna fortgå. En annan sak är att det finns studier som klart visar att visar att varaktig nytta av behandlingen saknas och att s k låtsas-ECT – ECT-er ges utan att ström verkligen leds till hjärnan d v s ges utan att riskabel elström förs igenom hjärnan – ger ungefär samma effekt som verklig ECT.

Biverkningar bagatelliseras på 1177.se

Om man studerar vår offentliga vårds gemensamma hemsida för riket www.1177.se kan man också bli missnöjd eftersom en del av de kända biverkningarna saknas. Man förminskar och bagatelliserar genom att nöja sig med att ta upp ett fåtal biverkningar; huvudvärk eller träningsvärk samt minnesstörningar. Utöver nämnda biverkningar finns kognitiva funktionsrubbningar som biverkning t ex svårighet att hitta i sin omgivning, lära sig nya saker eller att utföra sitt yrke. Att utelämna negativa fakta är tyvärr känt hos vissa av författarna till en del av nämnda studier. Det gemensamma är att de som är kända förespråkare för ECT underlåter att säga allt och att säga sanningen.

Dödsfall har inträffat

En av de mest hemska biverkningarna är faktiskt dödsfall. För drygt ett år sedan avled en kvinna i 60-årsåldern efter ECT-er. Naturligt existerar viss mycket låg spänning av elektricitet i människokroppen. ECT-metoden innebär att man sänder en elektisk spänning mångdubbelt högre än den naturliga. Kanske är det inte underligt att man då kan få så allvarliga följder?Om man skall vara saklig och utgår från vårdtagarens perspektiv är det sammantaget svårt att få detta gå ihop med vårt lands annars höga nivå på normer av vårdeffektivitet, humanism och omtanke. Är ECT inte ett tecken på ett tydligt lågvattenmärke inom dagens vård?

Hur kan högt bildade, sakliga och samvetsgranna läkare fortsätta med denna hantering? Hur går det ihop med den för läkarkåren vägledande etiska koden (Hippokrates kod)?

Text: L Andersson, översättare

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>