Hem NYHETER Digital artrosbehandling kostar en fjärdedel av traditionell vård

Digital artrosbehandling kostar en fjärdedel av traditionell vård

Publicerat av: Redaktionen

En nypublicerad forskningsstudie vid Lunds universitet jämför kostnaden av ett digitalt program för grundbehandling av artros med traditionell behandling.

Digital artrosbehandling kostar en fjärdedel av traditionell vård 3Resultaten visar att det kostar 25 procent av den traditionella behandlingen.

– Den här studien är mig veterligen den första som undersöker kostnadsskillnader mellan traditionell behandling av artros och ett digitalt program, säger forskaren och fysioterapeuten Håkan Nero vid Lunds universitet.

Studien har undersökt väsentliga faktorer som används för att göra kostnadsanalyser, bland annat antal besök, administration och transport. Det digitala programmet, som kopplar samman patienter med fysioterapeuter, kostar överlag cirka 25 procent av den traditionella behandlingen. De största kostnadsskillnaderna finns på patientsidan i termer av tid samt resekostnader.

– Resultaten föreslår att kostnaden är betydligt lägre för den digitalt levererade behandlingen och att den största kostnaden vid traditionell behandling bärs upp av patienten. Tidigare forskning har visat ett samband mellan deltagande i det digitala programmet och förbättringar av artrossymtomen, men denna hälsoekonomiska studie talar för att behandlingen även är kostnadseffektiv, säger Leif Dahlberg, senior professor i ortopedi vid Lunds universitet.

En fjärdedel av Sveriges vuxna befolkning beräknas lida av artros, vars utbredning förväntas öka de kommande årtiondena. Förebyggande och effektiv vård utgör därför en viktig del i att hantera de utmaningar som artros medför. Inte minst då en kronisk sjukdom kräver långvarig behandling, vilket också föreskrivs i Socialstyrelsens riktlinjer. Digitala teknologier skapar här möjligheter att potentiellt erbjuda kostnadseffektiv vård. Beroende på i vilken utsträckning den digitala modellen ersätter den traditionella kan betydande resurser sparas inom svensk artrosvård.

– I undersökningen beräknas att om hälften av alla patienter som fick traditionell artrosbehandling 2018 istället hade behandlats digitalt hade 87 miljoner kronor kunnat sparas. Denna digitala distributionsform har dessutom under pandemin visat sig vara en räddning för många med ledbesvär, då övrig behandling inte funnits tillgänglig, avslutar Håkan Nero.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>