Digital cancerrehabilitering i Skåne väcker internationellt intresse
Hem NYHETER Digital cancerrehabilitering i Skåne väcker en internationellt intresse

Digital cancerrehabilitering i Skåne väcker en internationellt intresse

Publicerat av: Redaktionen

Ängelholms sjukhus helt digitala cancerrehabilitering blir nu en del i ett större internationellt projekt som ska utveckla, testa och implementera e-hälsolösningar inom cancervården – där målet är att ge ökad livskvalitet för patienter och göra vården mer jämlik.

– Vi har erfarenhet av att öppna och driva en digital rehabilitering. Det vi har sett är att det finns gott om digitala verktyg men att det är brist på modeller, riktlinjer eller utbildningar om hur ett digitalt möte mellan vårdgivare och patient ska gå till.

-Vi behöver kunna säkra samma goda kvalitet i ett digitalt möte som i ett fysiskt. Det behövs en handbok och det är den vi ska börja skriva nu, säger Patrik Göransson som är Ängelholms sjukhus representant i AMBeR-projektet.

AMBeR står för Advanced Modeling of Baltic Cancer e-caRe och går ut på att bygga upp helt digitala processer inom cancervården. Projektet finansieras av EU Interreg South Baltic Programme 2021-27 för perioden september 2023 till augusti 2026.

Patrik Göransson är enhetschef för Cancerrehabilitering Skåne online, den digitala cancerrehabiliteringen som lanserades i början av 2023. Det är erfarenheterna från den verksamheten som ligger bakom inbjudan att utforma och delta i AMBeR-projektet.

Digital cancerrehabilitering i Skåne väcker internationellt intresse– Att minimera behovet för fysiska besök gynnar inte bara de som har långt att åka utan även de som lider av trötthet som följd av cancersjukdom eller behandling. Det sparar också tid, och gör att fler kan få in sin rehabilitering i det övriga livspusslet, säger Patrik Göransson,

Projektet kommer även att undersöka möjligheterna för patienter att mäta olika blodvärden i hemmet, för att sedan följa upp med en digital vårdkontakt om resultaten.

Även lokala infrastrukturer och regelverk ska ses över och en modell, manual och policyrekommendationer levereras till EU.

– Allt vi kommer fram till i projektet ska testas i verkligheten, mätas och utvärderas. Jag är säker på att detta arbete kommer att underlätta för verksamheter som vill komma igång med digital vård och rehabilitering, men den stora vinsten är så klart att våra patienter får en bättre och mer tillgänglig vård, säger Patrik Göransson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>