Digital kommunikation för effektiv primärvård
Hem UNDERSÖKNING Digital kommunikation för mer effektiv primärvård

Digital kommunikation för mer effektiv primärvård

Publicerat av: Redaktionen

Artin Entezarjou är ST-läkare Capio Vårdcentral Angered och har utfört fyra studier om digital primärvård vid Lunds universitet.

I två av studierna undersöktes bland annat om det gick att hjälpa patienterna lika väl digitalt som fysiskt i samband med utskrivning av antibiotika, för att sedan följa upp om patienterna var i behov av återbesök efter det digitala mötet.

Digital kommunikation för effektiv primärvård

På fredag disputerar Artin vid Lunds universitet.

Patienterna som deltog digitalt eller fysiskt gjordes mellan 2018–2019 i region Skåne i Capios digitala version Capio Go.

För att se om de fysiska mötena ökade i samband med studien hämtades underlag för besök som gjorts under 2017 i regionen. Målet med studien var att se om det ger mer arbete i slutändan med den digifysiska vården eller om den faktiskt kan fungera lika bra som den fysiska.

– I vår studie konstaterade vi att ungefär 80% av Capio Go patienterna inte hade fler fysiska läkarbesök i Regionen inom 2 veckor. Patienterna som hade fysiska besök inom 2 dagar hade förmodligen blivit ombedda att söka fysisk vård från det digitala besöket, säger Artin Entezarjou, doktorand och ST-läkare på Capio Vårdcentral Angered.

Vi följer med hela vägen

 – Vi på Capio har fördelen att kunna hänvisa från ett digitalt möte till våra fysiska mottagningar, om behovet finns. Det gör det lättare för patienten att verkligen få hjälp med ärendet hen sökte vård för och patienten slipper bli slussad till extern vårdmottagning, säger Artin Entezarjou.

Målsättningen för Capio

– Målet är att det ska vara lika lätt att göra ett digitalt besök för våra patienter som att ta upp telefonen och ringa ett samtal men att vi också finns fysiskt när det behövs, säger Artin Entezarjou, doktorand och ST-läkare på Capio Vårdcentral Angered.

Utveckling av den digifysiska vården

Artin Entezarjou startade sin forskning när den digitala sjukvården var i sin linda och nästan helt avgränsad från fysisk vård.

– Vi på Capio är oerhört tacksamma för att Artin valde Capio Go och våra vårdcentraler för att samla data till sina studier. Redan hans tidiga resultat var användbara för att säkra kvalitet och patientsäkerhet i våra nya digitala vårdformer. Hans fortsatta studier har givit stöd för utveckling av den digifysiska vård som är tillgänglig för alla Capios patienter och nu integreras allt mer mellan olika delar. Vi vill framföra våra varmaste gratulationer och vår djupa beundran till Artin för hans avhandling och är glada att han under resans gång också har valt att bli en av våra medarbetare även för sin kliniska gärning, säger Margareta Danelius, chefsläkare på Capio Sverige.

Artin disputerar digitalt

På fredag den 8 april disputerar Artin Entezarjou med sin avhandling på Lunds universitet klockan 09:00.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>