Digital metod ska göra det lättare att utveckla nya vårdtjänster
Hem NYHETER Digital metod ska göra det lättare att utveckla nya vårdtjänster

Digital metod ska göra det lättare att utveckla nya vårdtjänster

Publicerat av: Redaktionen

Kan digitala metoder underlätta för vårdpersonal och patienter att tillsammans skapa nya vårdtjänster?

Digital metod ska göra det lättare att utveckla nya vårdtjänster 2Det ska forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, undersöka i ett nytt forskningsprojekt. Tillsammans med Landstinget i Värmland och CGI ska de utveckla och testa en digital metod för patientinvolvering i vården. Projektet ska pågå i två år och finanserias av Vinnova.

I det nya forskningsprojektet ska forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, utveckla och testa en metod som skapar möjligheter för patienter och vårdpersonal att tillsammans, via en digital plattform, utveckla innovationsidéer kopplade till hälso- och sjukvård.

– Vi ska undersöka effekterna av att använda en digital plattform i stället för fysiska möten vid innovationsgrupparbete. Vi kommer bland annat att digitalisera en metod för att involvera patienter i vården och jämföra hur arbetet mellan det fysiska och digitala rummet skiljer sig åt. Vilka blir effekterna och hur påverkas användarna? säger Jessica Westman, postdoktor i psykologi vid CTF.

Ska effektivisera och främja innovationsarbetet inom hälso- och sjukvård

Projektet baseras på ett tidigare projekt där forskare vid CTF utvecklat en metod för patientinvolvering i vården. Metoden går ut på att med hjälp av innovationsgrupper fånga upp och utveckla idéer från patienter och vårdpersonal om hur vården kan bli bättre och mer effektiv. I det nya projektet tas metoden ett steg vidare genom att skapa ett digitalt rum för patientinvolvering.

– Tidigare forskning visar att de bästa innovationerna oftast kommer från användarna själva. Därför är det viktigt att involvera och fokusera på användarna, i detta fall patienter och vårdpersonal, vid utveckling av nya vårdtjänster för att säkerställa att resultatet stödjer deras specifika behov. Ett digitalt format är inte bara kostnads- och tidseffektivt, utan underlättar också för patienter och vårdpersonal, som av olika skäl har svårt att ta sig till fysiska mötesplatser, avslutar Jessica Westman.

Forskningsprojektet ”A Virtual Innovation Group Method for Designing Patient-Centered Healthcare Services” finansieras av Vinnova under 2018-2020. Projektet drivs av forskarna Jessica Westman och Jakob Trischler och genomförs i samarbete med Landstinget i Värmland och CGI. I projektet deltar också forskarna Peter Magnusson och Lars E. Olsson vid CTF.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>