Hem NYHETER Digital träning skattefritt, men få vet om

Digital träning skattefritt, men få vet om

Publicerat av: Redaktionen

Att träna hemma kan vara en räddning för hälsan under Corona, men friskvårdsbidrag riskerar att brinna inne.

Digital träning skattefritt, men få vet om 3Få vet om att digital träning, motion på webben och friskvårdstjänster i appar blivit skattefritt.

Skatteverkets besked från i somras att digital träning och motion på webben, samt friskvårdstjänster i appar är skattefritt kan vara en räddning för hälsan nu under Corona-pandemin. När man avråds att på gym och yogastudios kan träning hemma vara avgörande, både för den fysiska och psykiska hälsan.

Beskedet innebär en utökad möjlighet att utföra skattefri motion- eller friskvårdsaktivitet, exempelvis yogaträning, via internettjänst i bostaden. Skatteverket lyfter bland annat i sitt ställningstagande att:

”Det blir allt vanligare att enklare slags motions- och friskvårdsaktiviteter utförs enskilt utanför arbetsplatsen. Exempelvis är det inte ovanligt att yoga och annan träning utförs i bostaden. I samband med att motionen utförs används ofta en mobilapp eller en webbtjänst för att följa upp aktiviteten men också för att få råd eller anvisningar om hur aktiviteten skall genomföras.”

”En mobilapp eller webbtjänst där en anställd får tillgång till träningsprogram, rådgivning och andra liknande tjänster är att jämställa med enklare slag av motion eller friskvård som en arbetsgivare skattefritt kan bekosta.”

Fysisk träning stärker oss även psykiskt. Folkhälsomyndigheten har ännu inte kommit med konkreta råd eller lösningar hur man skall göra för att upprätthålla sin fysiska och psykiska hälsa när man avråds från gym, samtidigt som ensamheten vid hemarbete och ofrivillig isolering leder till oro och depression. I England har man exempelvis satt till en ”Ensamhetsminister” för att ha fokus på att motverka psykisk ohälsa till följd av pandemin.

Vid MindShift Conference härom veckan redovisades nya skrämmande siffror för Sverige:

  • Oro har ökat från 14,7% till 24,2%
  • Dålig sömn har ökat från 9,6% till 38%
  • Depression har ökat från 10,8% till 30%

– Digitala stöd och att man kan använda sitt friskvårdsbidrag även för träning hemma kan vara avgörande för folkhälsan just nu. Att följa en träningsvideo, yoga, få guidad hjälp till avslappning eller andningsövningar hemma kan hjälpa oerhört, berättar Peter Munteanu, VD och en av grundarna till Yogobe.com av egen erfarenhet.

Peter har själv en svår utmattning bakom sig och rekommenderar träning hemma och att prova yoga, då forskning både från USA och Sverige visar att det ger stor effekt.

USA är det land som haft den snabbaste ökningen av antalet smittade med covid-19. Där rekommenderar välrenommerade The Harvard Medical School yoga, meditation och andningstekniker för att slappna av och för att lindra oro och ångest för såväl själva viruset som dess konsekvenser för individer och samhälle.

– Även svensk forskning kring yoga visar på stora betydande skillnader för hälsa och välmående, berättar Sara Hoy, forskare vid KI och Centrum för Psykiatriforskning vid Stockholms läns landsting, samt författare av boken ”Yoga Vetenskap och fakta”.

Att träning har positiva effekter både fysiskt och psykisk, har bland andra läkaren och författaren Anders Hansen samt Micael Dahlén, professor vid Handelshögskolan i Stockholm och en av talarna vid MindShift Conference, sedan länge gått i bräschen för.

Att alla kan få skattefritt stöd av sin arbetsgivare via friskvårdsbidraget innebär också att tillgången till träning och yoga blir mer jämlik. Olika studier bekräftar att endast halva befolkningen tränar regelbundet och den psykiska ohälsan kostar samhället 200 miljarder per år, enligt Folkhälsomyndigheten. Detta redan före Corona-pandemin…

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>