En person som möter barn i sitt arbete möter även våldsutsatta barn.
För att alla ska ha samma kunskap och verktyg att hjälpa barn har det nu tagits fram en digital grundutbildning.
Utbildningen, ett så kallat basprogram, lanseras den 30 september i ett livesänt panelsamtal med bland andra socialminister Lena Hallengren. Samma dag öppnas den kostnadsfria utbildningen för alla på barnafrid.se/basprogram.
Region Västerbotten har tillsammans med Region Skåne varit modellområden för Trauma på kartan och testkört utbildningen, som är webbaserad och på så sätt blir tillgänglig för fler.
– Nu önskar vi att så många som möjligt som möter barn tar chansen att utbilda sig inom det här oerhört angelägna området. Geografiska avstånd och kostnad för utbildning är inte längre hinder, säger Barbro Helgesson, utvecklingskoordinator inom barn- och ungdomspsykiatrin.
På uppdrag av regeringen
Det digitala basprogrammet har tagits fram av Barnafrid, ett nationellt centrum för kunskap om våld mot barn. Det har gjorts på uppdrag av regeringen som en del av projektet Trauma på kartan. Programmet är baserat på forskning och erfarenhet och uppbyggt så att det kan användas från nybörjare till expert och inom olika yrkesgrupper. Programmet kan genomföras individuellt eller i grupp.
Det nationella basprogrammet ska bidra till att oavsett var man befinner sig i Sverige ska personer som möter barn i arbetet ha samma kunskap om våld och trauma.
Barnkonventionen som lag
När man talar om våld mot barn handlar det inte bara om fysiskt våld i hemmet, utan även psykiskt våld, försummelse, sexuellt övergrepp, hedersrelaterat våld, mobbing och utsatthet på nätet.
Det finns även en tydlig koppling till FN:s barnkonvention som sedan årsskiftet är lag i Sverige. Där kan man i §19 läsa att…
”…barn ska skyddas mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande, inklusive sexuella övergrepp.”
– Här i Västerbotten har vi HLT-team (Hälsa, Lärande, Trygghet) i samtliga kommuner, som jobbar för att främja psykisk hälsa hos barn och unga. Teamen har representanter från förskola, skola, mödra- och barnhälsovård, hälsocentraler och socialtjänst. Denna webbutbildning kommer att vara ett stort stöd i HLT-teamens arbete, bland annat i arbetet med Barnkonventionen och för att stärka kompetensen när det gäller våld mot barn, säger Jessika Nyström, verksamhetsutvecklare för primärvården i Västerbotten.