Digitala tillverkaren Protolabs erbjuder två nya 3D-printmaterial utvecklade speciellt för dentalbranschen
Hem NYHETER Digitala tillverkaren Protolabs erbjuder två nya 3D-printmaterial utvecklade speciellt för dentalbranschen

Digitala tillverkaren Protolabs erbjuder två nya 3D-printmaterial utvecklade speciellt för dentalbranschen

Publicerat av: Redaktionen

Protolabs, ledande digital tillverkare av komponenter och delar on-demand, kan nu erbjuda 3D-print i nya materialen Cobolt Chrome och True Silicon.

Digitala tillverkaren Protolabs erbjuder två nya 3D-printmaterial utvecklade speciellt för dentalbranschen 2Materialen är särskilt utvecklade och certifierade för användning inom medtech och dentalbranschen. Tandläkare och tandtekniker kan nu använda additiv teknik för tillverkning av individanpassade metall- och silikondelar – som dentala och odontologiska implantat – i komplexa geometrier och få dem levererade på kortare tid än någonsin tidigare varit möjligt.

Bil- och flygbranschen har länge använt 3D-printing för att tillverka tillförlitliga delar med komplexa geometrier. 3D-print är också en perfekt teknologi för dentalbranschen, där det ofta handlar om mindre volymer, eller enskilda specialutvecklade delar eller implantat. Nu är det möjligt tack vare de nya materialen som passar för mänsklig kontakt.

Cobalt Chrome är en superlegering känd för att vara väldigt stark i relation till sin vikt. Den står även emot korrosion, är väldigt hård och har en yta som går att polera extremt slät. Materialet är biokompatibelt, certifierat enligt ISO 13485 och lämpar sig därför för tillverkning av dentala proteser och implantat. Innan Cobalt Chrome-delar används, täcks de alltid med en plasmabeläggning.

Genom att använda 3D-printmetoden DMLS (lasersintring i metall) går det att skapa komponenter och delar med ovanligt komplexa former och strukturer. Varje enskilt implantat kan därför designas, printas och slutbehandlas enligt väldigt specifika och individuella patientkrav.

True Silicon är ett material som består av 100% ren silikon, och ämnet har många användningsområden inom både tillverkningsindustri generellt och sjuk- och dentalvård. Även detta material är biokompatibelt, certifierat enligt ISO DIN EN 10993-05 (in vitro cytotoxicitets-test) samt ISO DIN EN 10993-10 (hudirritation och hudsensibilisering). Materialet har hög tålighet i tuffa miljöer. Det motstår många syror och basiska vätskor, samt icke-polära lösningsmedel och klarar temperaturer från -30°C till +180°C.

Inom dentalbranschen används silikon för tillverkning av ortodontiska implantat. Möjligheten att 3D-printa med en stereolitografisk process i olika Shore A-hårdheter, är det särskilt lämpligt för att anpassa implantat till individuella patienter och därmed öka komfort och behandlingens effektivitet.

Tom Edstav, Protolabs försäljningschef för Norden och Baltikum säger:

– Protolabs kan hjälpa tandläkare och tandtekniker ge sina patienter biokompatibla, certifierade och skräddarsydda implantat och delar, anpassade efter varje enskild patients förutsättningar och behov. Tandläkaren kan ladda upp sin 3D CAD-ritning av Cobalt Chrome-implantatet eller den transparenta ortodontiska silikon-delen hos protolabs.se och få en kostnadsberäkning och analys av tillverkningen på bara några timmar.

– Från det att ordern bekräftas tar det sedan bara några dagar tills komponenten eller delen anländer på mottagningen. För riktigt akuta fall kan vi tillverka och leverera på en enda arbetsdag. När snabbhet och kvalitet på slutprodukten är det viktigaste, finns ingen som kan slå Protolabs tillverkningsmetoder”, avslutar Tom.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>