Digitalisering och samverkan lyfter vården
Hem EVENEMANG Digitalisering och samverkan lyfter vården

Digitalisering och samverkan lyfter vården

Publicerat av: Redaktionen

Den 3 – 4 februari tog Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa plats på Kista Mässan för andra året i rad. Arrangörer var Sveriges kommuner och landsting, Vinnova och Västerås Stad. I fokus stod samverkan genom digitalisering, förbättrad teknik och kommunikation.

Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa (MVTe) är en konferens och mässa om införandet av ny teknik inom kommunal vård och omsorg. Den anordnades för första gången i januari 2015 med Västerås Stad och Myndigheten för delaktighet som initiativtagare då de kände att det fanns ett behov av att träffas och utbyta erfarenheter kring de kommunala e-hälsofrågorna. Myndigheten för delaktighet fick under samma år ett regeringsuppdrag att arbeta kring välfärdsteknologi.

Teknik och samverkan

MVT-13-100_full

Mötesplats välfärdsteknologi & e-hälsa på Kistamässan

Kommunerna lägger idag alltmer kraft och resurser på att införa nya tjänster med digitalt stöd för medborgarna. Samtidigt är det viktigt att satsa på samverkan både vad gäller människor och teknik. De digitala stöden behöver integreras och fungera tillsammans, både med varandra och med de verksamhetssystem som redan finns.

–          MVTe är ett utmärkt tillfälle för samverkan, erfarenhetsutbyte, nätverkande och att summera alla delar, säger Eva Sahlén, direktör för sociala nämndernas förvaltning, Västerås Stad.

Strategisk resurs

Befolkningen blir allt äldre och för att klara de demografiska utmaningar som kommer, krävs initiativ och åtgärder inom många samhällsområden. Vinnova arbetar sedan många år med e-hälsosatsningar och målsättningen är att bidra till ett internationellt konkurrenskraftigt näringsliv som kan möta globala hälsobehov. De innovationer som görs inom vård och omsorg handlar i stor grad om informations- och kommunikationsteknik (IKT) och digitalisering. Flera innovatörer utgår från behov inom kommunal vård och omsorg och utvecklar produkter och tjänster. Johanna Ulfvarson, programledare Vinnova, säger:

–          Utvecklingen inom IKT ooch teknik utgör en strategisk resurs för att möjliggöra innovationer.

Digitalisering ger individanpassning

Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa, Sveriges Kommuner och Landsting menar att man befinner sig i ett paradigmskifte. Verksamheterna börjar anpassa sig efter invånarnas behov istället för att passa in i vård- och omsorgsorganisationerna. Tack vare digitaliseringen går utvecklingen mot att människor får ökad kontroll över den egna hälsan.

–          Digitaliseringen ger oss möjlighet att bli ännu mer individorienterade.

I processen är det viktigt att samarbeta, vara kreativ och kanske ändra arbetssätt. Medarbetare och invånare behöver bli mer delaktiga. På mässan gavs unika möjligheter för just detta – att etablera nya kontakter, utbyta erfarenheter, skapa allianser för samarbete över organisationsgränserna, lära av varandra och inspireras av goda exempel.

Golv kan förebygga fall

Ett bra exempel på en individanpassad lösning med hjälp av digitalisering är ett golv specialutrustat med sensorer. Det finska företaget MariCare arbetar med sensorteknologi och har tagit fram ett golv som känner av och registrerar rörelser. Golvet – ELSI – har installerats i lägenheter på äldreboenden. Tack vare den unika tekniken och en mjukvara kan man via en dator eller smart phone övervaka om en boende lämnar sitt rum, faller eller spenderar ovanligt lång tid i badrummet. Med hjälp av tekniken kan man både förebygga olyckor och ingripa snabbt om det krävs.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>