Hem NYHETER Drastiskt försämrad ögonhälsa hos barn och vuxna

Drastiskt försämrad ögonhälsa hos barn och vuxna

Publicerat av: Redaktionen

Allt fler människor i Sverige och världen drabbas av myopi, eller närsynthet som är den vanligare benämningen.

Drastiskt försämrad ögonhälsa hos barn och vuxna 3Enligt studier beräknas hälften av världens befolkning vara närsynt år 2050 och i Kina lider redan 90 procent av tonåringar och unga vuxna av myopi. På grund av den epidemiska ökningen av myopi har KlarSynt och Synologen AB samlat experter från hela världen på Sveriges första myopikongress som gick av stapeln var den 9 november.

– Närsynthet, på fackspråk myopi, är idag det vanligaste synfelet. Myopi uppstår när ögat är längre än normalt. Tänk dig en rund boll av lera, föreställ dig nu att du drar ut den på ena sidan. Massan är densamma, men leran har dragits ut och därför blivit tunnare och mer känslig. På samma sätt fungerar myopi, säger Lovisa Fagerlund, legitimerad optiker och Professional Service Manager för CooperVision Sverige.

Ökad risk för ögonsjukdomar

Rent konkret innebär en ökad myopi högre risk att utveckla ögonsjukdom senare i livet. Grå starr, grön starr, makuladegeneration (förändringar i gula fläcken) och näthinneavlossning är tillstånd som normalt kan kopplas till ett åldrande öga, men risken för dessa sjukdomar ökar med graden av närsynthet. Myopi ökar även risken för att dessa sjukdomstillstånd utvecklas i förtid. Studier från Brien Holden Vision Institute visar att år 2050 beräknas hälften av världens befolkning vara närsynt. För att uppmärksamma detta anordnar KlarSynt och Synologen AB en myopikongress den 9 november.

– Internationellt är det vanligt förekommande med den här typen av kongresser. Särskilt Asien är drabbat av myopi och som en följd ökad förekomst av ögonsjukdomar. Detta gör att både bransch och allmänhet känner till risker och åtgärder av problemen med närsynthet. Nu ser vi tyvärr en ökning av myopi hos barn även i Europa och Sverige, vilket gör att behovet av en initierad myopikongress har väckts, säger Johan Danielsson, legitimerad kontaktlinsoptiker på Synologen-anslutna Se & Synas och initiativtagare till myopikongressen.

Barns ögonhälsa försämras kraftigt

Närsynthet hos barn är ofta ärftligt betingat. De som har barn och själva är närsynta bör vara särskilt uppmärksamma på varningssignaler såsom att barnet flyttar närmare TV eller bok. Det är viktigt att så snart som möjligt korrigera myopin eftersom den annars tenderar att förvärras. Obehandlad myopi innebär, förutom en ökad sjukdomsrisk, även att riskera barnets utbildning eftersom synproblem påverkar inlärning och koncentration.

– Vi tror att livsstil är en starkt bidragande orsak. Exempelvis vet vi att utomhusvistelse minst två timmar per dag kan senarelägga utvecklingen av myopin. Det i sin tur resulterar i färre år med möjlig myopiutveckling. Utomhuslekens positiva inverkan på ögonhälsan beror förmodligen på ett flertal olika komponenter. Bland annat tror vi att naturligt ljus och längre avstånd att fokusera på är bidragande orsaker, säger Alexandra Skjöld, legitimerad kontaktlinsoptiker i KlarSynt-anslutna Skjöld/Skjöld & Grönvall.

Behandling för att bromsa myopi

– Idag vet vi att myopi dessvärre är en förhöjd riskfaktor för ett flertal sjukdomar och skador som drabbar ögonen. Det är viktigt att komma ihåg att så länge en korrekt diagnos ställs finns goda chanser till effektiv hjälp, säger Lovisa Fagerlund.

Att göra regelbundna synundersökningar i tidig ålder bidrar till att man upptäcker myopi i tid. En behandling är linser som reversibelt ändrar ögats form vilket effektivt kan bromsa utvecklingen av myopi. Det är en smärtfri behandling som kan hjälpa barnet till ökad ögonhälsa.

– Idag finns det effektiva hjälpmedel, det är bristen på kunskap som är vårt enda hinder. Tillsammans kan vi sätta stopp för många framtida ögonsjukdomsfall, säger Johan Danielsson.

Tre tecken på att ditt barn lider av närsynthet:

  1. Barnet vill ha saker som böcker och skärmar mycket närmre. Sitter gärna närmre tv:n istället för i soffan. När barnet börjar skolan märks det oftast tydligast då man flyttar långt fram i klassrummet.
  2. Fysiska besvär som trötthet eller spänningshuvudvärk.
  3. Svårt att se på långt håll, barnet kanske inte ser detaljer på längre håll som en vuxen person tycker att man borde kunna se.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>