Hem NYHETER Dynamic Code lanserar innovativa självtest för glutenintolerans

Dynamic Code lanserar innovativa självtest för glutenintolerans

Publicerat av: Redaktionen

Tre procent av Sveriges befolkning lider av celiaki, eller glutenintolerans.

Dynamic Code lanserar innovativa självtest för glutenintolerans 3Vägen till bekräftad diagnos tar i snitt över fem år vilket självklart är alldeles för lång tid. Nu lanserar Healthtech-företaget Dynamic Code ett innovativt självtest med labbanalys för glutenintolerans (celiaki), vilket kommer att hjälpa många människor att få en diagnos på bara några dagar.

Celiaki är ett vanligt tillstånd som har visat sig vara kraftigt underdiagnostiserat och finns representerat i alla åldersgrupper. Symtombilden är ofta diffusa tecken som t ex trötthet och depression. Celiaki innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad och inte kan ta upp näring som den ska.

Att få sin diagnos bekräftad kan ta väldigt lång tid. Det tar ofta flera år från första läkarbesöket till diagnos. Detta har lett till att många personer istället diagnostiserat sig själva och börjat med en glutenfri kost, helt i onödan.

– Många med mag- och tarmbesvär saknar korrekt diagnos. Symptom som magont, uppblåsthet, lös avföring och trötthet förekommer hos minst 20 % av befolkningen och i de flesta fall behandlas symtomen utan att man tar reda på bakomliggande sjukdom. Genom att utesluta eller påvisa glutenintolerans tar man ett steg i rätt riktning i en grundläggande utredning, säger Atrin Sahafi, specialistläkare inom mag- tarmsjukdomar och internmedicin och medicinsk expert på Dynamic Code.

Obehandlad celiaki medför försämrad livskvalitet
Glutenfria ersättningsprodukter är inte automatiskt nyttigare utan innehåller ofta mer stärkelse och mindre fibrer än originalen. För att kompensera och ge en bra smak kan de också innehålla mer fett och socker. För en person med diagnostiserad celiaki är det dock livsnödvändigt att följa en glutenfri kost. Ersättning med naturligt glutenfria produkter som ris, potatis och rotfrukter tillsammans med ett begränsat intag av glutenfria ersättningsprodukter är att föredra.

– Obehandlad eller bristfälligt behandlad celiaki medför en försämrad livskvalitet, och är kopplat till en ökad risk att dö i förtid. Förutom stort lidande för individen innebär detta också ökade samhällskostnader och det är därför angeläget att så tidigt som möjligt upptäcka celiaki och påbörja behandling. Vi är glada över att kunna presentera en snabbare lösning för detta, säger Anne Kihlgren, grundare Dynamic Code.

Tre olika självtest för glutenintolerans
Dynamic Code lanserar nu tre olika självtest för glutenintolerans. Det första testet är ett DNA-test som visar huruvida man har genetiskt anlag för att kunna utveckla celiaki eller inte. Det andra testet påvisar både anlag och om man har utvecklat glutenintolerans. Detta test förutsätter att man innan provtagning ätit en glutenbaserad kost. Det tredje testet riktar sig till personer med diagnostiserad celiaki som vill hålla koll på sin sjukdomsstatus – något som inte alltid finns tillgängligt i vården idag.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>