Hem NYHETER Dynamic Code uppmanar läkare: Välj rätt antibiotikakur!

Dynamic Code uppmanar läkare: Välj rätt antibiotikakur!

Publicerat av: Redaktionen

I dag är det europeiska antibiotikadagen.

Dynamic Code uppmanar läkare: Välj rätt antibiotikakur! 2

Anne Kihlgren, grundare och vd Dynamic Code och Anders Selbing, professor emeritus i obstetrik och gynekologi, f d klinikchef på Kvinnokliniken, Universitetssjukhuset i Linköping

Den påminner oss om riskerna med att allt fler bakterier blir resistenta mot antibiotika så att sjukdomar som idag är relativt enkla att behandla och därför ”ofarliga” riskerar att bli dödliga.

Folkhälsomyndigheten tror att 70 000 svenskar om året kommer att drabbas av antibiotikaresistenta bakterier år 2050. Det är ingen överdrift att säga att antibiotikaresistens är en av vår tids mest allvarliga globala hälsohot.

I debatten handlar det oftast om att vi generellt måste minska användningen av antibiotika, framför allt inom jordbruks- och livsmedelssektorn. Men ett annat viktigt område, som också är vårt fokus, är hur vi använder antibiotika i sjukvården.

Självmedicinering med antibiotika inköpt via nätet, felaktiga antibiotikakurer vid virusinfektioner och framförallt förskrivning av antibiotika utan att veta vilken specifik bakterie som är orsak till infektionen är därför ett stort problem. Allt detta driver på resistensutvecklingen genom att bakterierna anpassar sig och blir motståndskraftiga mot antibiotika. Inom sjukvården har vi behov av bättre diagnosverktyg som med bättre precision hjälper oss att välja rätt antibiotika i varje enskilt fall.

Ett sådant verktyg är Dynamic Codes nya test, urinvägsinfektion för kvinnor, som vi lanserar imorgon.

Urinvägsinfektion drabbar nästan sju av tio kvinnor någon gång i livet. Vårt test mäter de vanligaste bakterierna som orsakar urinvägsinfektioner hos kvinnor. Därmed kan läkaren ställa diagnos och ge rätt behandling smidigt. En korrekt behandling tidigt minskar risken för allvarliga komplikationer som kräver mer antibiotikabehandling och därmed riskerar att skynda på utvecklingen av antibiotikaresistenta bakterier. En obehandlad eller felbehandlad urinvägsinfektion kan leda till allvarliga komplikationer som t ex njurbäckeninflammation, vilket i sin tur kan leda till blodförgiftning. Om urinvägsinfektionen beror på så kallade Grupp B-streptokocker (GBS), är det extra viktigt att behandla vid graviditet, annars kan både barnet och kvinnan i värsta fall få svåra problem under graviditet och förlossning.

Det krävs alltså bättre och mer precisa diagnosverktyg som svarar på frågan om vad vi har att göra med för slags bakterier, innan behandling med antibiotika påbörjas. Framför allt innan den obehandlade infektionen utvecklar komplikationer som gör att individen hamnar på sjukhus där behandling med bredspektrumantibiotika kan krävas – vilket bidrar till den ökade antibiotikaresistensen.

Ett annat av våra tester – för könssjukdomen mykoplasma genitalis – visar även om bakterierna är resistenta och i så fall mot vilken typ av antibiotika. Läkaren kan då, baserat på fakta, direkt välja rätt antibiotika.

Med tanke på den kunskap som finns i Sverige är det svårt att både förstå och acceptera att vi i Sverige fortfarande inte kan få antibiotikabehandling vid behov, men samtidigt får antibiotika utskrivet utan att tester först genomförs för att ta reda på om det är en bakteriell infektion, typ av bakterie och om bakterierna är resistenta.

Med våra metoder och diagnosverktyg kan vården erbjuda bättre och mer exakt vård, ta fram nya riktlinjer baserat på kunskap om exakt bakterieförekomst och ge korrekt antibiotika tidigt innan komplikationer utvecklas och fler personer smittas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>