Dynamic Code vinner upphandlingar för covid-tester
Hem COVID-19 Dynamic Code vinner upphandlingar för covid-19-tester

Dynamic Code vinner upphandlingar för covid-19-tester

Publicerat av: Redaktionen

Från 1 april lämnar Folkhälsomyndigheten över en stor del av ansvaret för testning av covid-19 till regionerna.

I samband med detta har Dynamic Code fått fortsatt förtroende från Region Skåne och Region Kalmar i upphandlingar kring testkapacitet för covid-19.

Avtalet med Region Skåne löper året ut med option till förlängning i 6 månader medan avtalet med Region Kalmar löper till 30 september 2022. Utöver det är Dynamic Code ett av de labb som ingår i Folkhälsomyndighetens övergripande och fortsatta beredskap.

Från och med den 1 april lämnar Folkhälsomyndigheten över en stor del av ansvaret kring testning för covid-19 till regionerna, som nu själva får säkra upp kapacitet för testning. Därutöver har Folkhälsomyndigheten en fortsatt beredskap kring testning om all testning i Sverige skulle överstiga 300 000 analyser i veckan.

Dynamic Code är ett av de labb som ingår i Folkhälsomyndighetens beredskap. I samband med att huvudansvaret övergår till regionerna har Dynamic Code även vunnit upphandlingar av både Region Skåne och Region Kalmar och blir därmed dessa regioners labb för testning av covid-19 om behovet skulle uppstå. Testningen framåt kommer att bero på flera olika saker, men främst de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten utfärdar. Idag finns ingen uppmaning för den breda allmänheten att testa sig utan endast sjukvårds- och omsorgspersonal och riskgrupper.

Dynamic Code vinner upphandlingar för covid-tester

Louise Nylén, vd för Dynamic Code

– Vi har tidigare varit tilldelat labb för Skånes och Kalmars testning och är glada för ett fortsatt förtroende nu när upphandling skett på regional nivå. Under pandemin har vi byggt upp en kompetens och infrastruktur för att hantera snabba och säkra analyser av covid-19 tester. Vi har nu en beredskap att snabbt kunna stötta de regioner vi har avtal med om behovet av storskalig testning skulle uppstå på nytt, säger Louise Nylén, vd för Dynamic Code.

Självprovtagning kan avlasta vården

Dynamic Code har under pandemin levererat självprovtagningskit och laboratorieanalyser för covid-19 via avtal med Folkhälsomyndigheten. Innan dess har bolaget under flera år byggt upp kapacitet, infrastruktur och kompetens kring självprovtagning inklusive laboratorieanalys för flera infektionssjukdomar.

– Vårt koncept med självprovtagning inklusive laboratorieanalys kan effektivisera och därmed avlasta vården i större utsträckning än bara test för covid-19. Det finns stora besparingar om patienter testar sig själva och slipper ta sig till en vårdcentral och ta vårdpersonalens tid i anspråk, säger Louise Nylén.

Avtalet med Region Skåne löper från den 12 april till den 31 december 2022, med option till förlängning i upp till 6 månader. Avtalet med Region Kalmar löper från och med den 1 april till den 30 september 2022, men innehåller inga avropsåtaganden från regionernas sida. Ordervärdet är helt avhängigt de riktlinjer om testning som Folkhälsomyndigheten utfärdar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>