E-underskrifter underlättar hantering av utsatta barn i Östersund
Hem NYHETER E-underskrifter underlättar hantering av utsatta barn i Östersund

E-underskrifter underlättar hantering av utsatta barn i Östersund

Publicerat av: Redaktionen

Socialförvaltningen i Östersunds kommun använder e-underskrifter för att digitalisera beslutsprocessen när utsatta barn, unga och missbrukare måste omhändertas.

E-underskrifter underlättar hantering av utsatta barn i Östersund 2“Med e-underskrifter slipper socialnämndens ordförande köra in till kontoret mitt i natten för att skriva under fysiska papper. Nu kan berörda personer skriva under direkt i mobilen – det ökar rättssäkerheten”, säger områdeschefen Petra Olsson.

När en handläggare på socialförvaltningen fattar beslut om omedelbara omhändertaganden eller omplaceringar enligt LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) eller LVM (Lagen om vård av missbrukare i vissa fall) måste besluten undertecknas av socialnämndens ordförande eller vice ordförande.

Inga fler nattliga bilfärder till kontoret

“Det innebär att vi ringer dem direkt, även om det är mitt i natten. Innan vi införde e-signering behövde de hålla sig i närheten så att de snabbt kunde komma in till kontoret när det behövdes. Nu kan de skriva under i mobilen, oavsett om de är hemma eller på resande fot”, säger Petra Olsson.

Det här gör livet enklare för ordföranden och vice ordföranden, och det sparar även tid för socialsekreterarna, enligt Petra Olsson.

“Det har blivit mycket smidigare för alla. Och e-underskrifter ökar rättssäkerheten för medborgarna eftersom besluten nu kan fattas direkt, utan fördröjning. Att skriva under elektroniskt är en rejäl förbättring”, säger Petra Olsson.

Enkelt att komma igång med lösningen

Socialförvaltningen i Östersunds kommun använder identitets- och säkerhetsföretaget Nexus Groups lösning för e-underskrifter.

”Handläggaren laddar upp en PDF med beslutet till en signeringsportal, och sedan skriver ordföranden under med hjälp av en app i mobilen – det är verkligen smidigt och enkelt för användarna. Nexus lösning för e-underskrifter är fantastiskt bra, och det var enkelt att komma igång med den. Jag rekommenderar den varmt till andra kommuner”, säger Christer Ljungqvist, IT-samordnare på socialförvaltningens stab.

Nexus bidrar till ett säkrare samhälle

E-underskrifter är en del av Nexus Smart ID-plattform, vars syfte är att bidra till ett tryggare och säkrare samhälle.

”Östersunds användning av vår tjänst är ett väldigt fint exempel på det här. Att bidra till ett ännu tryggare samhälle för utsatta barn och ungdomar är bland det viktigaste Nexus kan göra”, säger Magnus Malmström, VD för Nexus.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>