MedAustron första kliniken i världen att använda RayCommand för att behandla patienter
Hem NYHETERCANCERVÅRD EBG MedAustron första kliniken i världen att använda RayCommand för att behandla patienter

EBG MedAustron första kliniken i världen att använda RayCommand för att behandla patienter

Publicerat av: Redaktionen

RaySearch är stolta över att kunna meddela att behandlingskontrollsystemet RayCommand är i kliniskt bruk på den innovativa kliniken EBG MedAustron GmbH i Wiener Neustadt i Österrike.

Genom denna milstolpe blir MedAustron också den första cancerkliniken där RayStation, RayCare och RayCommand används tillsammans för att behandla patienter.

MedAustron är en banbrytande klinik inom jonbehandling och forskning, specialicerad inom avancerad cancerbehandling med protoner och koljoner, vilken är den mest avancerade formen av strålbehandling.

Kliniken är en av endast sex jämförbara kliniker i hela världen.

RaySearch och MedAustron har samarbetat sedan 2012, då MedAustron var RaySearchs första kund inom dosplanering för koljonbehandling i RayStation. I juni 2019 beslutade MedAustron att ersätta andra befintliga system för att enbart använda mjukvara från RaySearch. Sedan dess har utvecklingsteamen på RaySearch och MedAustron arbetat tillsammans i ett unikt och nära samarbete för att utveckla både RayCare och RayCommand för att möta MedAustrons komplexa krav, där behandlingskontrollsystemet RayCommand fungerar som en sömlös länk mellan behandlingsmaskinen och dosplanerings- och onkologiinformationssystemen.

RaySearchs produkter förbättrar strålbehandlingen på MedAustron

När MedAustron nyligen tog först RayCare och sedan RayCommand i kliniskt bruk nåddes en milstolpe. De kliniska fördelarna med att koppla ihop de tre systemen RayStation, RayCare och RayCommand är bland annat förbättrade arbetsflöden mellan systemen samt automatiskt överförd data vid viktiga steg, centrala funktioner som bidrar till ökad operativ effektivitet och säkerhet under hela patientens strålbehandling.

MedAustron första kliniken i världen att använda RayCommand för att behandla patienter

Johannes Hopfgartner och Piotr Andrzejewski, projektledare på MedAustron, säger: ”Vi ser tillbaka på en mer än treårig projektperiod tillsammans med RaySearchs utvecklingsteam. I detta omfattande och givande samarbete lyckades vi överföra MedAustrons väsentliga kliniska behov till de nuvarande versionerna av RayCommand, RayCare och RayStation. Vi ser fram emot att samarbeta och bidra till den fortsatta utvecklingen av mjukvaruportföljen.”

Markus Stock, Head of Medical Physics at MedAustron: “MedAustron har samarbetat framgångsrikt med RaySearch i mer än 10 år. RaySearchs integrerade mjukvaruplattform övertygade oss om att utöka vårt partnerskap till att även inkludera RayCare och det nyutvecklade systemet RayCommand. Det har lett till att vi är framtidssäkrade när det gäller arbetsflöden i och utanför behandlingsrummen. Vi kommer att fortsätta att tillsammans sträva efter ytterligare förbättringar av säkerhet, effektivitet och produktivitet samtidigt som vi fortsätter att ha patienterna i fokus.”

Johan Löf, grundare och vd, RaySearch: “Vi har sedan många år ett nära samarbete med MedAustron och jag är stolt över att kliniken, som ligger i framkant inom proton- och koljonbehandling i världen, har valt att enbart använda programvara från RaySearch. Jag är också mycket glad över den lyckade kliniska lanseringen av RayCommand och ser fram emot vårt fortsatta samarbete och att utforska möjligheterna inom protonbehandling tillsammans med det professionella teamet på MedAustron.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>