Hem NYHETER Effektivisera äldreomsorgens måltider i er kommun genom digitalisering

Effektivisera äldreomsorgens måltider i er kommun genom digitalisering

Publicerat av: Redaktionen

En åldrande befolkning

Effektivisera äldreomsorgens måltider i er kommun genom digitalisering 3I äldreomsorgen ställs vi inför nya utmaningar då vårt samhälle förändras och tekniken utvecklas. Fram till 2029 kommer antalet personer som är över 80 år att öka med 50%, en ökning som motsvarar ca 250 000. Detta är en stor utmaning för våra kommuner då resurserna inte ökar i samma takt. För att inte sänka standarden för våra äldre måste vi istället börja arbeta på andra sätt. Ett av svaren kan vara digitalisering.

Måltiden är en viktig stund för äldre, den bidrar till en stor social faktor och kan för många vara dagens höjdpunkt. Samtidigt är undernäring ett stort problem bland våra äldre vilket bidrar till ökat vårdbehov och minskad självständighet. För att minska problemet måste måltiderna anpassas bättre efter varje enskild individs behov.

Digitalisering effektiviserar

År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter i syfte att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd samt utveckla och stärka egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhällslivet.

Kommuner kan söka bidrag hos SKR motsvarande 200 miljoner kr för att kunna utveckla och implementera nya arbetssätt med lämpliga digitala och tekniska verktyg. Ansök för att få medel för att kunna utveckla användandet av våra lösningar för att effektivisera måltidsprocessen inom äldreomsorgen.

Forskning visar på att ökat inflytande och fler valmöjligheter för äldre genererar större matlust och därmed även livskvalitet. Genom våra applikationer på mobiler och surfplattor kan äldre personer vara mer delaktiga och självständiga när det kommer till matrelaterade val vilket ökar aptiten och minskar behovet av personal för matbeställningar. Det administrativa arbetet är något som tar mycket tid men med hjälp av våra digitala IT system är det möjligt att minska på detta avsevärt så tiden istället kan läggas på de äldre.

Effektivisera och spara pengar

Kommuner har begränsade resurser därför gäller det att lägga pengarna på rätt saker. Med våra system kan ni spara upp till 6 kr per måltid genom effektivisering, korrekta beställningar och minskat matsvinn.

Flertalet kommuner och regioner använder redan våra system men hos de allra flesta finns fortfarande förbättringspotential både gällande besparing per portion och hållbarhet. För att nå till nästa nivå måste måltidsorganisationen hamna i centrum.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>